https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-rybarske-lodi-kazdorocne-zabiji-2000-delfinu-rikaji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Rybářské lodi každoročně zabijí 2000 delfínů, říkají vědci

22.2.2005 11:11 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci varovali, že britské a francouzské rybářské lodi mohou ročně zabíjet více než 2000 delfínů. Ochránci přírody chtějí, aby se přestaly používat vlečné sítě, protože počet delfínů v nich uhynulých stoupá, napsal deník The Independent.
 

Podle studie provedené Společností pro ochranu velryb a delfínů (Whale and Dolphin Conservation Society) se odhaduje, že minulou zimu žilo v hlavních lovištích ryb okolo 9700 delfínů. Stovky jich však zřejmě zahynuly ve vlečných sítích, natažených mezi dvěma loděmi.

Rybářské lodi každoročně zabijí 2000 delfínů, říkají vědci.
Foto: NOAA
Již v září britská vláda zakázala lovit do vlečných sítí okouny v okruhu 12 mil od jihozápadního pobřeží Anglie. Ochránci přírody se však domnívají, že to zdaleka nestačí. Minulý měsíc organizace Greenpeace vládu vyzvala, aby vyhlásila zákaz lovu vlečnými sítěmi v okruhu 200 mil od britského pobřeží. Greenpeace tvrdí, že podle evropské direktivy je britská vláda povinna urychleně provést opatření k ochraně populace delfínů. Sarah Duthieová, vedoucí kampaně Greenpeace pro oceány, se obává, že by delfíni mohli zmizet z Lamanšského průlivu. „Pokud vláda nyní nezakáže vlečné rybářské sítě, delfíni u jižního pobřeží Anglie vymizí,“ řekla.

Loď Greenpeace nazvaná Esperanza ve středu vyplula z přístavu Falmouth v Cornwallu, aby prozkoumala praktiky britských a francouzských rybářských lodí s vlečnými sítěmi. Na palubě jsou také vědci ze Společnosti pro ochranu velryb a delfínů, aby studovali ochranu a možné ohrožení velryb, delfínů a sviňuch.

Ali Ross, specialista na rybářství ze Společnosti pro ochranu velryb a delfínů, řekl: „Vlečné sítě se ukázaly jako velmi zhoubné pro delfíny. Nesmí se dále používat. Domníváme se však, že na vině jsou i jiné rybářské praktiky. Tyto praktiky je třeba posoudit a pokud se objeví problém, je třeba ho urychleně napravit.“

Výzkum, který podpořila vláda, ukázal, že během období od listopadu 2003 do dubna 2004 zabito „náhodně“ 169 delfínů, tedy o 30 více oproti předchozímu roku. Náhodný úhyn delfínů, sviňuch, velryb a dalších druhů v rybářských sítích je celosvětový problém. Každoročně se jich tak na celém světě odhadem zabije na 300 000.

Podle článku Sama Marsdena and Arify Akbara v deníku Independent ze dne 18. 2. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist