https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-spionazni-satelit-bude-v-africe-hlidat-pralesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

mapa uvnitřIndependent: Špionážní satelit bude v Africe hlídat pralesy

27.6.2008 09:48 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Britský špionážní satelit má nový úkol. Bude hlídkovat nad rozsáhlými deštnými pralesy střední Afriky. Jde o projekt, který je určen k ochraně oblasti před nelegálním kácením, napsal deník Independent.
 

Topografická mapa Konžské pánve.
Topografická mapa Konžské pánve. Podmínky zveřejnění tohoto obrázku upravuje licence Creative Commons Attribution ShareAlike 2.5.
Foto: Imagico/Wikimedia Commons

Kamera s vysokým rozlišením v hodnotě jednoho milionu liber bude posílat záběry deštného pralesa v Konžské pánvi do nové pozemní stanice, a umožní tak úřadům, nevládním organizacím a místním lidem zabránit pokračujícímu mizení tropických deštných pralesů.

Zařízení, které zachytí a vyfotografuje i objekty o velikosti "pouhých" 10 metrů, se bude vznášet nad územím šesti afrických států ve výšce 650 kilometrů nad deštným pralesem a bude pátrat po nezákonné těžbě. Kromě toho bude také monitorovat znečištění a sledovat zemědělství. V oblasti bude vybudována i pozemní stanice v hodnotě 1,5 milionu liber. Satelitní stanice i pozemní stanice jsou součástí projektu v celkové hodnotě osmi milionů liber, který má za úkol zabránit nebezpečnému odlesňování v Konžské pánvi.

Britské úřady doufají, že satelitní kamera, která bude vypuštěna na oběžnou dráhu pravděpodobně během dvou let, také poskytne obrázky pro projekt mapování celého regionu. Ten má pomoci 51 milionům místních obyvatel stanovit svá pozemková práva a zabránit dřevařům nelegálně zabírat jejich území.

Tato nová iniciativa bude představena při příležitosti založení světového fondu na podporu projektů směřujících k záchraně afrického deštného pralesa, druhého největšího na světě.

Deštný prales v Konžské pánvi pokrývá oblast dvakrát větší než je Francie a tvoří tak 26 % z celkové rozlohy zbylých pralesů na světě. Rozprostírá se na území šesti států: Kamerunu, Středoafrické republiky, Demokratické republiky Kongo, Rovníkové Guiney, Gabonu a Konžské republiky.

Ročně se odhadem vykácí 932 000 hektarů pralesa. Británie darovala 50 milionů liber do nového fondu, který podle ministrů vynese až 250 milionů liber. Peníze mají zabránit tomu, aby prales poškodilo odlesnění, které zdevastovalo deštný prales v Amazonii.

Fond je součástí iniciativy za 800 milionů liber zaměřené na rozvojové země, kterým má pomoci vypořádat se s následky klimatických změn a vyvinout technologie šetrné k životnímu prostředí.

Předsedkyní fondu bude Wangari Maathaiová, nositelka Nobelovy ceny zakladatelka keňského hnutí Green Belt Movement, které vysázelo 40 milionů stromů po celé zemi ve snaze zabránit erozi půdy. Spolu s ní bude fondu předsedat Paul Martin, bývalý kanadský premiér.

"Zabránit odlesnění je v boji proti změnám klimatu klíčové. Ochrana deštného pralesa nám všem v tomto boji pomůže a navíc pomůže těm 50 milionům lidí, kteří svým živobytím závisejí na deštných pralesích v Kongu," řekl Douglas Alexander, britský ministr pro mezinárodní rozvoj.

Podle článku Bena Russela v deníku The Independent ze dne 17. června 2008



reklama

 
Dominika Eliášová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist