https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-uganda-chce-kvuli-pestovani-biopaliv-kacet-lesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Uganda chce kvůli pěstování biopaliv kácet lesy

11.7.2007 09:05 | PRAHA/KAMPALA (EcoMonitor)
Ochránci přírody v Ugandě bojují zoufalou bitvu za záchranu lesní rezervace, která stojí v cestě pěstitelům cukrové třtiny. Ti chtějí z třtiny vyrábět bionaftu a navíc jsou v přátelských vztazích s vládními úředníky, píše deník Independent.
 

Lesní rezervace Mabira na severním pobřeží Viktoriina jezera je domovem tří set druhů ptáků a vzácných opic, ale také hraje důležitou roli v místním ekosystému. Při velkých deštích totiž reguluje množství vody a stromy vážou oxid uhličitý, píše deník Independent. Společnost Mehta chce ale území rezervace rozdělit, aby mohla expandovat se svými plantážemi cukrové třtiny určené k výrobě biopaliva.

Ugandský prezident Yoweri Museveni se snaží prosadit, aby les přišel o svůj statut chráněné oblasti. Tato snaha navíc zruší dohodu se Světovou bankou z roku 2001, podle které dostane vláda 180 milionů liber na výstavbu hydroelektrárny na Nilu výměnou za ochranu lesů. Ty pokrývaly ještě v sedmdesátých letech 40 % plochy země, dnes je to jen 20 %, v posledních patnácti letech totiž ubývá každý rok 2,2 % plochy země.

Prezident Museveni minulý týden prohlásil, že ustoupí-li les cukrové třtině, přinese to nová pracovní místa do regionu a také v tomto odvětví vznikne konkurence. Prezident se pro místní noviny vyjádřil, že se nechce řadit k lidem, kteří nevidí, kde leží budoucnost Afriky. Nicméně představitelka parlamentní opozice Beatrice Anywarová tvrdí, že tento plán nedává ekonomicky smysl.

Pěstování třtiny je z celé Afriky nejméně rozšířené právě v Ugandě. Zničení lesní rezervace naopak připraví zemi o výdělek z turismu, který je největším zdrojem příjmů ze zahraničí. Navíc zničí zdroje potravy i výdělku pro obyvatele království Bugunda, které rezervaci obklopuje.

"Rezervace Mabira je úžasné místo biodiverzity a ochrana tohoto území je mnohem smysluplnější než pěstování cukrové třtiny," řekl Independentu Achilles Byaruhanga, ředitel organizace Nature Uganda. "I když bude vykácena jen čtvrtina rezervace, celkový dopad na les bude větší, sníží se počet druhů zvířat i rostlin, a to kvůli zásahům člověka, erozi půdy i náplavování. Bude méně vody v našich řekách, méně dešťů, méně vázaného uhlíku a také méně turistů."

Celosvětová debata o výrobě ekologických paliv z rostlin vyhání vzhůru cenu zemědělských plodin a vede k zakládání nových plantáží s třtinou po celé Africe. "Likvidovat deštné pralesy a místo nich pěstovat biopaliva je nesmysl, do atmosféry se tak uvolní daleko více uhlíku, než se ho ušetří," říká Andrew Mitchell z organizace Global Canopy Programme. Někteří ekonomové se navíc obávají, že by poptávka mohla zvýšit ceny potravin, což by nejvíce pocítily ty nejchudší národy světa.

Podle článku The Independent ze dne 10. 07. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist