https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-v-britanii-zacala-kampan-na-vypinani-pocitacu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: V Británii začala kampaň na vypínání počítačů

31.10.2005 11:47 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Počítače zapnuté v programu stand-by každoročně stojí britský průmysl 123,2 milionů liber, zjistili odborníci. Mnoho britských úředníků říká, že se v posledních pěti letech začali chovat šetrněji k životnímu prostředí. Více než třetina z nich však stále nezvládá vypínat počítač, když opouští kancelář. "Stand-by kultura" může za miliony tun uhlíku každoročně vypuštěných do atmosféry, napsal deník Independent.
 

Počítače napáchají ve stand-by režimu účty za 45 milionů liber a pošlou do atmosféry 220 tisíc tun oxidu uhličitého.
Foto: wikipedia.org
Tento týden začala v Británii celonárodní kampaň na snížení množství vypouštěného oxidu uhličitého. Má za úkol učit lidi vypínat elektrické přístroje, místo aby je nechávali v režimu stand-by. Organizace Energy Saving Trust chce dosáhnout toho, aby průměrný občan zredukoval svou spotřebu energie o 20 procent. A to pomocí jednoduchých opatření: vypínáním televizorů, počítačů a DVD přehrávačů. Domácí počítače napáchají ve stand-by režimu účty za 45 milionů liber a pošlou do atmosféry 220 tisíc tun oxidu uhličitého.

Mluvčí organizace Energy Saving Trust upozorňuje: "Lidé si myslí, že když přepnou přístroj do režimu standy-by, šetří energii i peníze. To ale není pravda. Počítač nebo televize v tomto režimu stále spotřebovává 90 procent energie, které je potřeba k plnému provozu." (Obrátili jsme se o potvrzení této informace na Energy Saving Trust, ale bohužel jsme nedostali odpověď. pozn. redakce.) Snížení spotřeby elektrické energie o dvacet procent by pro typickou rodinu žijící v třípokojovém bytě znamenalo roční úsporu 250 liber.

Organizátoři kampaně také chtějí přesvědčit lidi, aby se chovali k životnímu prostředí šetrně i v práci. Výzkum uspořádaný firmou Fujitsu Siemens ukázal, že 37 procent zaměstnanců nechává při opuštění kanceláře počítače v režimu stand-by. Garry Owen z Fujitsu Siemens říká: "Překvapilo nás, že mnoho zaměstnanců proklamovalo šetrnost k životnímu prostředí, a přitom přehlédli základní způsob, jak šetřit energii."

Ekologické organizace volají po přísnějších pravidlech na množství energie, které mohou přístroje spotřebovat v režimu stand-by. Martyn Williams z organizace Friends of the Earth říká: "Je to vážný problém související s klimatickými změnami. Když můžeme mít pravidla, která mají ochránit děti před zraněními způsobenými hračkami, proč bychom nemohli mít pravidla na vypínání elektrických přístrojů?" Evropští ministři slíbili, že stanoví na "stand-by emise" přísnější limity.

Podle článku Maxine Frithové v deníku Independent ze dne 24. 10. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist