https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-vedci-prokazali-ze-zvirata-maji-ruzne-povahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Vědci prokázali, že zvířata mají různé povahy

5.6.2007 08:11 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci potvrdili, co majitelé zvířat dávno vědí: každé zvíře má svou vlastní povahu. Odborníci prozkoumali více než 60 různých druhů, od primátů přes hlodavce až k rybám či hmyzu, a zdokumentovali individuální vlastnosti jako agresivitu či plachost, napsal deník Independent.
 

Vědci se domnívají, že za rozdílností povah u jedinců téhož druhu stojí evoluce a že zvířecí povaha souvisí s kompromisem mezi bezpečným a riskantním chováním. Podle nich tato hypotéza může vysvětlit, proč mají individuální povahy dokonce i zvířata s relativně přímočarým a geneticky daným chováním, jako jsou například plži nebo mravenci. "Zemědělci, pejskaři a další, kteří hodně pozorují zvířata, vědí, že se mohou velmi pozoruhodně lišit povahou i temperamentem," řekl podle Independentu Max Wolf, biolog z univerzity v Groningenu. Podle něj také v posledních letech vychází najevo, že rozdílné povahy mají například i pavouci, myši a chobotnice. A Max Wolf upřesnil: "Pojmem osobnost obvykle míníme nějaký přetrvávající způsob chování. Pokud je zvíře odvážné, agresivní nebo extrovertní, obvykle je takové dlouhodobě. Nestřídá své chování náhle."

Například mladé sýkory koňadry, které mají sklon prozkoumávat nové prostředí povrchním způsobem, se tak budou chovat, i když budou starší, tvrdí Wolf. "Ještě zajímavější je, že mají sklon být agresivnější než jedinci stejného druhu, kteří prozkoumávají okolí důkladně, a chovají se mnohem odvážněji, když se setkají s neobvyklými objekty. Také mají zcela jinou pozici v hierarchii skupiny," dodal.

Studie zdůrazňuje, že je těžké vysvětlit, jak individuální rozdíly v chování vznikly, dokud se na ně nenahlíží jako na výsledky dvou konkurenčních strategií - žít rychle a zemřít mladý, nebo elegantně zestárnout. "Mnoho individuálních povah obsahuje sklon k rizikovému chování. Podle naší teorie je to tak, že jedinci, kteří nemají co ztratit, riskují. Ti, co by mohli ztratit hodně, neriskují. Důsledkem toho je, že někteří jedinci investují do budoucna a pozdější reprodukce, zatímco jiní se více soustředí na okamžitý zisk a rozmnožují se brzy," řekl Wolf podle deníku Independent. Kompromisy mezi oběma strategiemi - riskantním i bezpečným chováním - pak podle vědců vedou k rozdílným typům povah. Podle Wolfa však stále zůstává otázkou, zda stejný přístup může být použit i při vysvětlení rozdílů v lidských povahách.

Podle článku Steva Connora v deníku  Independent ze dne 31. 5. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist