https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-vymreni-chobotnatcu-zavinili-lide-ne-zmena-klimatu-tvrdi-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Vymření chobotnatců zavinili lidé, ne změna klimatu, tvrdí vědci

13.4.2005 11:41 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Vědci zjistili, že vymření chobotnatců na několika kontinentech je spíše důsledkem migrace lidí, než vlivem změny klimatu. Mastodonti, mamuti a další chobotnatci byli kdysi rozšířeni téměř po celém světě, v Jižní i Severní Americe, Evropě, centrální a východní Asii. Dodnes přežili pouze v subsaharské Africe a na indickém subkontinentu.
 

Někteří odborníci se domnívali, že vymření chobotnatců v netropických oblastech bylo důsledkem změny klimatu. Studie provedená vědci z amerických univerzit však prokázala, že za vymřením chobotnatců stojí člověk.

Vědci zkoumali 41 archeologických lokalit, kde v neolitu lidé páchali významné masakry chobotnatců, a snažili se zjistit, zda to přímo vedlo k vyhubení těchto velkých živočichů. Pokud by na vině byla změna klimatu, byla by zde velmi malá anebo žádná korelace mezi dobou, kdy do regionu přišli lidé a kdy vymřeli chobotnatci.

Vědci analyzovali rozmístění lokalit, kde docházelo k hromadnému zabíjení chobotnatců, a snažili se co nejpřesněji stanovit dobu příchodu prvních lidí a zároveň poslední výskyt chobotnatců v této oblasti. Mezi vymřením chobotnatců a příchodem prvních lidí byla nalezena významná souvislost.

Podle článku Steva Connora v deníku Independent ze dne 12. 4. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist