https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-vyssi-koncentrace-co2-ve-vzduchu-muze-zvysit-riziko-povodni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Vyšší koncentrace CO2 ve vzduchu může zvýšit riziko povodní

3.9.2007 08:15 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Růst koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře bude mít za následek zvýšení hladin řek a větší riziko letních záplav, protože rostliny budou mít sníženou schopnost vstřebávat dešťovou vodu ze zamokřené půdy. Informuje o tom deník Independent na základě zjištění britského Meteorologického úřadu.
 

Labe
Labe z mostu u Mělníka.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList
Výzkum objevil významnou souvislost mezi stoupající koncentrací oxidu uhličitého a schopností rostlin absorbovat vodu prostřednictvím kořenů - tedy důležitý faktor bránící nasycení půdy vodou v době vlhkého léta. Vědci z Meteorologického úřadu tvrdí, že podle počítačové analýzy zjišťující, jak tento efekt ovlivní hladiny řek na celém světě, se dají očekávat zisky i ztráty. V některých regionech by mohlo dojít ke zmírnění předpovídaného sucha, ale v deštivých oblastech se významně zvýší riziko povodní.

"Stejně jako má meč dvě ostří, to na jedné straně znamená, že sucha způsobená změnou klimatu by mohla být mírnější, protože rostliny ztratí méně vody," řekl podle Independentu Richard Betts z Hadleyova centra Meteorologického úřadu v Exeteru, který studii vedl. "Na druhé straně, když je půda nasycená vodou, lze očekávat, že intenzivní déšť vyvolá mnohem pravděpodobněji záplavy." Když se zvýší koncentrace oxidu uhličitého, rostliny ztrácí méně vody, protože se jim na listech zúží průduchy, kterými absorbují CO2 pro fotosyntézu. To je důvod, proč rostliny v prostředí s vysokou koncentrací CO2 ve vzduchu spotřebují méně vody, vysvětlil Richard Betts.

Tento jev je dobře zdokumentován laboratorními i polními zkouškami. Minulý rok Meteorologický úřad tímto jevem vysvětlil, proč se v minulém století po celém světě zvýšil odtok dešťové vody do řek. Nyní vědci jev kvantifikovali, uvádí Independent.

Richard Betts a jeho kolegové na počítačovém modelu posuzovali, jaký efekt by na schopnost rostlin čerpat vodu z půdy měla koncentrace oxidu uhličitého při 550 ppm, tedy dvojnásobku koncentrace před průmyslovou revolucí. (Dnešní hodnoty jsou zhruba 381 ppm). Z počítačového modelování vyšlo, že by se zvýšil průtok v řekách o šest procent. Protože se však očekává, že zároveň s oteplováním bude přibývat dešťových srážek, mohl by se průměrný průtok v řekách zvýšit až o 11 procent, napsal Independent.

Podle článku Steva Connora v deníku Independent ze dne 30. 8. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist