https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-zemedelce-zasahne-snaha-o-cistou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Zemědělce zasáhne snaha o čistou vodu

18.6.2004 13:23 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Tisíce zemědělců ve Velké Británii budou zřejmě nuceni přestat s pěstováním plodin v blízkosti řek, jezer a dalších vodních zdrojů. Vláda oznámila, že rázně omezí velký problém s agrotechnickým znečištěním anglického venkova.
 

Nové hospodaření s vodními zdroji by mělo řešit sice málo viditelný, o to však závažnější ekologický problém. Na 200 tisíc britských farem představuje obrovskou zátěž pro kvalitu vod neustále znečišťovanou chemickými hnojivy. Většinu zemědělců čekají podstatné změny pracovních postupů v důsledku nového režimu ochrany vodních toků. Například se bude měnit doba, kdy lze chemická hnojiva používat a farmáři budou nuceni vylepšit systém odvodňování svých polí. Státní správa se domnívá, že ani tato omezení nebudou v nejhorších případech dostatečná a 10 až 15 % zemědělců bude muset v oblastech s ohroženými vodními zdroji svoji činnost zcela ukončit.

Problémy se znečištěním pocházejícím ze zemědělské činnosti se objevují v posledních čtyřiceti letech, kdy se rozšířilo velmi intenzivní hospodaření. Vědci a ochránci přírody již dlouho upozorňují na ohrožení, která hnojiva způsobují rostlinám i živočichům, zejména kvůli efektu "super růstu" škodlivých organizmů jako jsou vodní řasy. Množství minerálních živin, např. fosfátů a dusičnanů, vedou k znečištění vodních toků sinicemi a řasami, které jsou nebezpečné nejen pro člověka, ale doslova dusí řeky. V nich ubývá druhové rozmanitosti rostlin i hmyzu.

Vládní zpráva poprvé podrobně popisuje dopad agrochemických látek na přírodní zdroje, zvláště na místa důležitého vodního života. Nyní se k nim budou vyjadřovat zástupci zemědělců i dalších zainteresovaných stran, které by měly společně přijít s řešením. A to nejen kvůli tomu, že v následujících deseti letech bude přijat nový evropský zákon o kvalitě vody. Nařízení Evropské unie o vodním systému požaduje ekologickou kvalitu všech vodních toků, to znamená, že by všechny vodní zdroje měly dosáhnout původního přírodního stavu.

Ministerstvo životního prostředí provádí rozsáhlý průzkum řek, jezer a vodních nádrží v Anglii a Walesu, aby zjistilo, jak se bude nové nařízení v jednotlivých místech aplikovat a jaké to přinese problémy. Dalším důvodem pro vládní akci je slib veřejnosti, že 95 % míst "zvláštního vědeckého zájmu", která jsou v současnosti v mnoha případech značně poškozena, bude do roku 2010 vráceno ke svému přírodnímu stavu.

Podle článku Michaela McCarthyho The Indepenedent 17. 06. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist