https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-zmeny-klimatu-poskodi-nase-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Změny klimatu poškodí naše zdraví

17.9.2009 09:15 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Lékaři celého světa se spojili ve výzvě k politikům a varovali před 'největší zdravotní hrozbou tohoto století'. Pokud se na konferenci OSN v Kodani nenajde účinné řešení ohledně změn klimatu, bude lidská společnost čelit globální zdravotní katastrofě, varovali přední lékaři z celého světa. Píše o tom The Independent.
 

Tablety.
Antimalarika.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Tomhannen/Wikimedia Commons

Lékaři se před zasedáním v Kodani snaží vyvinout tlak na politiky. Podle nich budou zdravotními dopady globálního oteplování nejdříve postiženi nejchudší lidé světa, ale zároveň varují, že ušetřen nebude nikdo. Jejich ostrá výzva vládám následuje zprávu z května, kde se zmiňují, že by změna klimatu mohla znamenat "největší globální zdravotní hrozbu 21. století".

Studie předpovídá, že se v závislosti na rostoucích teplotách zvýší výskyt malárie, horečky dengue a jiných tropických nemocí ve více jak šesti oblastech. Velké problémy s dodávkami potravin, pitné vody a hygienických zařízení budou zejména v rozvojových zemích. Mezitím se migrace zkombinuje s extrémními výkyvy počasí, jako jsou hurikány a velké záplavy, a způsobí katastrofální podmínky v lidských sídlech, tvrdí studie.

Lékaři tímto apelují na účastníky konference OSN, jež se bude konat v dánském hlavním městě 7. až 18. prosince tohoto roku. Světové společenství se zde bude snažit vypracovat novou komplexní smlouvu o klimatu, která by nahradila Kjótský protokol z roku 1997. Mezi cíle bude spadat drastické snížení emisí průmyslových plynů po celém světě, například oxidu uhličitého, který způsobuje ohřívání planety. Na následující úterý svolal generální tajemník OSN Ban Ki-moon do New Yorku summit o klimatických změnách. Zúčastní se ho světové špičky, například premiér Gordon Brown a prezident Barack Obama, a pokusí se podnítit předkonferenční proces jednání.

Podle článku Michaela McCarthyho Climate change will damage your health vydaného 16. září 2008 na serveru The Independent.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist