https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indie-kvuli-spatne-kvalite-vzduchu-pozastavila-cinnost-podniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indie kvůli špatné kvalitě vzduchu pozastavila činnost podniků

11.11.2020 17:15 | DILLÍ (ČTK)
Továrna v Indii
Továrna v Indii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Indické úřady dnes nařídily zastavit provoz v některých stavebních a průmyslových podnicích, aby zabránily dalšímu znečištění ovzduší. V hlavním městě Dillí dosahují hodnoty znečištění rekordních výšek, další zhoršení se očekává o víkendu, o hinduistickém svátku díválí.
 

Lékaři a odborníci upozorňují, že vysoce znečištěný vzduch zhoršuje zdraví obyvatel v době další vlny epidemie covidu-19, napsala agentura Reuters.

Hodnota na 500stupňovém indexu kvality ovzduší dnes dosáhla 334, což je o něco nižší údaj než v minulých dnech. Centrální úřad kontroly znečištění vzduchu (CPCB) ale upozornil, že očekává o víkendu zhoršení kvůli díválí. Hinduisté o tomto několikadenním významném svátku zapalují lampičky s olejem jako symbol vítězství dobra nad zlem.

CPCB nařídil v Dillí a okolí do 17. listopadu uzávěru asfaltoven a štěrkoven a chce, aby úřady znásobily kontrolu znečišťujících aktivit na staveništích a vymáhaly za produkci prachu pokuty. Má se také znásobit mechanické čištění silnic a kontrolovat spalování odpadu.

Ve státech v blízkosti Dillí, v Paňdžábu a Harijáně, mají úřady zakročit proti vypalování zbytků úrody na polích, což je další z aktivit, která přispívá ke špatné kvalitě vzduchu. Odborníci chtějí, aby byla veřejnost naléhavěji informována o situaci vzhledem k epidemii covidu-19. V pondělí soud zakázal prodej a používání pyrotechniky, využívané při díválí k ohňostrojům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist