https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indie-zadrzela-paserackeho-bosse-a-4-tuny-vzacnych-zelv-urcenych-pro-cerny-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indie zadržela pašeráckého bosse a 4 tuny vzácných želv určených pro černý trh

25.1.2017 01:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Původní odhad počtu nalezených želv byl totiž poprvé vyjádřen pouze jejich hmotností: čtyři tuny. Až následující reporty blíže specifikovaly, že se jedná především o tisíce exemplářů kožitky tečkované a kožnatky čínské.
Původní odhad počtu nalezených želv byl totiž poprvé vyjádřen pouze jejich hmotností: čtyři tuny. Až následující reporty blíže specifikovaly, že se jedná především o tisíce exemplářů kožitky tečkované a kožnatky čínské.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Wildlife SOS
Pracovníci státní ochrany přírody v Indii si předminulý týden připsali na konto mimořádně úspěšný zásah. V součinnosti s uttarpradéšskou policií a jednotkou rychlého nasazení zajistili v soukromé rezidenci 6430 exemplářů ohrožených želv několika druhů, určených pro černý trh. Při akci také zadrželi „velkou rybu“, místního šéfa pašerácké mafie. Informuje o tom IndianExpress.
 

Už první zprávy o zásahu ve vile v Gauriganji poblíž městečka Amethi dávaly tušit, že půjde o něco mimořádného. Původní odhad počtu nalezených želv byl totiž poprvé vyjádřen pouze jejich hmotností: čtyři tuny. Až následující reporty blíže specifikovaly, že se jedná především o tisíce exemplářů kožitky tečkované a kožnatky čínské. Srovnatelný úlovek se indické policii už dlouhá léta nepodařil.

Vynikající výsledek na jedné sice straně kalí, že se při vlastním zásahu dvěma podezřelým osobám podařilo z místa činu uprchnout, ale policie si naštěstí ihned vylepšila bilanci. Přímo ve vile s převážně živým kontrabandem totiž zadržela Rádže Bahadara Singha, indického bosse pašerácké organizace. A jeho výslechem získala policie i složky ochrany životního prostředí mnoho cenných informací.

Tisíce želv tu byly soustředěny těsně před transportem do Kalkaty. Indická metropole s pěti miliony obyvatel je totiž jedním z nejvýznamnějších obchodních uzlů na asijském černém trhu. Jejich další osud by byl krajně nejistý. Indie totiž stejnou měrou želvy vyváží do zahraničí, jako konzumuje. Doslova. Maso z želv je tu oblíbené zvláště během oslav zimního slunovratu Makar Sankranti, kdy se k nákupu želvího masa odhodlávají zvláště lidé z komunit na východě a severu země. Je totiž jemné a aromatické.

V Kalkatě se zpracovávají i uhynulé želvy, které nepřežily drastické podmínky odlovu a transportu. Jejich prázdné krunýře se pašeráckou sítí přeposílají do Číny a Bangladéše. „Tady se vysušují a drtí na prášek, který nachází využití v kuchyni a jako tradiční afrodisiakum,“ prozrazuje úředník Wildlife Crime Control Bureau (WCCB), který se zásahu účastnil.

Ne každá z ulovených želv končí jako pokrm nebo prášek. „Řada lidí, kteří se řídí principy Feng Shui, věří, že každá želva s dvaceti nehty – pěti na každé noze – přináší do domu štěstí,“ dodává další člověk z WCBB. „Proto si je pravidelně na černém trhu pořizují, ačkoliv je obchod s nimi už od roku 1972 zakázán.“ Odborníci na ekologii želv se k těmto pověrám a mýtům nevyjadřují, zato však doplňují, že „štěstí a rovnováhu“ rozhodně přináší želvy volně žijící v řece Ganze. „Starají se totiž o rozklad různých plovoucích zbytků, likvidují kraby a korýše, mrtvé ryby i uhynulá zvířata. Přispívají k zachování čistoty vody. Bez želv by byla kvalita vody v řece mnohem horší.“ Stejně to vidí i Arvind Chaturvedi, vedoucí zásahové policejní jednotky: „Není to jen zločin proti lidem, je to zločin proti ekologické rovnováze a přírodě.“

Zadržení Rádže Bahadara Singha je špatnou zprávou pro všechny, kteří se v Indii nějak podíleli na nelegálním trhu se zvířaty. Mafiánský boss totiž údajně ochotně během výslechu „naprášil“ nejen sběrače želv z Gauriganje, Jagdišpúru a Salwanu, ale i jejich spojky do Kalkaty a konkrétní trhovce a přechovávače. Také policii prozradil mnoho o pašerácích a pytlácích ve státě Uttarpradéš, Západním Bengálsku a v Odiši, včetně jejich kontaktů na Bangladéš, Barmu – Myanmar, Čínu, Thajsko a Hongkong. Není divu, že při takovém zájmu pytláků, sběračů a pašeráků o indické želvy je 14 z 28 zdejších druhů vedeno jako ohrožené. Úlovek takové velké ryby by jejich ohrožení na čas mohl učinit přítrž.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist