https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indonesane-mohou-vymenit-plastove-lahve-za-jizdenku-na-autobus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonésané mohou vyměnit plastové lahve za jízdenku na autobus

26.10.2018 01:47 | SURABAYA (ČTK)
Dvouhodinová jízdenka na autobus stojí deset plastových kelímků nebo až pět plastových lahví, v závislosti na jejich velikosti.
Dvouhodinová jízdenka na autobus stojí deset plastových kelímků nebo až pět plastových lahví, v závislosti na jejich velikosti.
Licence | Volné dílo (public domain)
Druhé největší město v Indonésii přišlo s neobvyklým nápadem, jak přimět obyvatele k recyklaci odpadu. Cestující mohou zaplatit za jízdu městským červeným autobusem použitými plastovými lahvemi. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Dvouhodinová jízdenka na autobus stojí deset plastových kelímků nebo až pět plastových lahví, v závislosti na jejich velikosti. "Odpadky, jako plastové lahve, se v mém sousedství hromadí, takže jsem je přinesla sem, nejen aby životní prostředí bylo čistší, ale také abych ulehčila práci popelářům," řekla agentuře Reuters obyvatelka města Linda Rahmawati.

Záznamy města ukazují, že každý den kolem 15 procent odpadků ve městě tvoří plasty, což odpovídá téměř 400 tunám. Autobus může denně shromáždit až 250 kilogramů plastových lahví, což je zhruba 7,5 tuny měsíčně.

Z odevzdaných lahví se odstraní nálepky a uzávěry a odpad se prodá v dražbě recyklační společnosti. Získané peníze se používají na provoz autobusu a financování zelených ploch ve městě.

Indonésie je čtvrtou nejlidnatější zemí světa a domovem nejrozsáhlejších tropických deštných pralesů. Podle studie časopisu Science z roku 2015 je však také druhým největším přispěvovatelem znečišťujících plastů do oceánu po Číně. Příští rok by země měla vyprodukovat 9,52 milionu tun plastového dopadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist