https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indonesie-zdrazila-vstup-na-varany-komodske-turisticti-pracovnici-stavkuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indonésie zdražila vstup na varany komodské, turističtí pracovníci stávkují

6.8.2022 00:54 (ČTK)
Stovky indonéských pracovníků v cestovním ruchu tento týden stávkovaly kvůli výraznému zvýšení cen vstupenek na prohlídku slavných varanů komodských, kteří jsou známí také jako komodští draci. Vláda zdražování hájí tím, že chce ochránit životní prostředí jednoho z největších ještěrů na světě, informovala agentura Reuters.
 

Vstupné na dva z hlavních ostrovů národního parku Komodo se v noci z pondělí na úterý zvýšilo osmnáctkrát. Nová cena se vyšplhala 3,75 milionu rupií (asi 6000 korun), což podle místních pracovníků odradí turisty a výrazně ovlivní jejich živobytí.

Indonésie je domovem pro asi 3300 vzácných komodských draků, kteří mohou dorůstat délky až tří metrů. Varani jen jedním jedovatým kousnutím zahubí i velkou kořist.

Místní média informovala, že v místě střetu demonstrantů s policií jsou hlášeny desítky zatčených, ministr cestovního ruchu Sandiaga Uno přitom v pondělí vyzval zaměstnance k jednání s vládou.

Nedotčené ostrovy v indonéské provincii Východní Nusa Tenggara, které jsou součástí souostroví Malé Sundy, jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 2019, před vypuknutím pandemie, je navštívilo téměř 222 000 návštěvníků. V následujících pandemických letech, kdy bylo omezené mezinárodní cestování, se roční počet návštěvníků zmenšil asi na čtvrtinu, což mělo obrovský dopad na místní podniky závislé na cestovním ruchu.

Indonésie byla dříve velmi kritizovaná kvůli snaze profitovat z obřích ještěrů, když plánovala na ostrovech vystavět turistickou obdobu Jurského parku, uvedla BBC. Na sociálních sítích kolovala fotografie varana, který pochoduje v těsné blízkosti nákladního auta, které v oblasti projekt stavělo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist