https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iniciativa-unie-quotvoda-pro-zivotquot-ma-trvat-do-roku-2015
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Iniciativa Unie "Voda pro život" má trvat do roku 2015

31.3.2003 13:48 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Třetí fórum o vodě v japonském Kjótu navazovalo na výsledky Světového summitu o udržitelném rozvoji v Johannesburgu loni v září, a doprovázely jej různé akce, jako například Evropský den. Tento den nabízel možnost dozvědět se o pokroku v implementaci tzv. iniciativy "Voda pro život", diskusi s partnerskými regiony zejména v Africe a hledání dalších možností výzkumu na tomto poli.
 

Iniciativa "Voda pro život" byla zahájena na summitu v Johannesburgu a doprovázela uzavření specifických dohod mezi Evropskou unií a Afrikou, východní Evropou, Kavkazem a střední Asií. V současné dobì EU připravuje či dokončuje podobné smlouvy s oblastí Středomoří a Latinskou Amerikou. Aktivity v rámci této iniciativy jsou rozvíjeny společně se soukromým sektorem i nevládními organizacemi. Úzká spolupráce s partnerskými regiony má zároveò zajistit, aby iniciativa reagovala na skutečnou poptávku, nebyla napsána od stolu.

Současná fáze návrhů bude trvat do konce roku 2004 a skládá se ze tří kroků. Nejprve bude popsána aktuální situace v různých oblastech, jejich největší problémy a finanční nedostatky. Poté obě strany připraví koordinované akční programy, které budou odrážet dlouhodobou finanční strategii do roku 2015 s detailními kroky a mezníky. Vytvoří monitorovací mechanismy pro průběžné ověřování, v jakém stadiu realizace jsou plánované programy, a budou připravovány další navazující akce.

Větší zapojení soukromých společností do celé iniciativy bude vyžadovat schopné vlády a regulaci. Nejde jen o prosté otevření trhů pro obchodní prospěch evropských firem. Privátní společnosti se musí pohybovat v rámci trvale udržitelného způsobu podnikání, vyhovujícího cílům přijatým na světovém summitu v Johannesburgu. Tedy i s ohledem na sociální podmínky v dané oblasti.

EU už nyní investuje přes 1,4 miliardy eur ročně do rozvojové pomoci a vědecké spolupráce v souvislosti s vodou. Nesoustředí se jen na dodávku vody a sanitárních zařízení. Evropská komise přispěla 10 miliony na propagaci spolupráce v oblasti správy vodních zdrojů mezi zeměmi, které sdílejí společná říční povodí, zejména s primárním zájmem o Afriku. Vlastní zkušenosti Evropy ukazují, že takové kooperace stimulují ekonomický rozvoj a regionální integraci, a navíc působí jako prevence konfliktů kvůli vodě.

Vize Unie je taková, že iniciativa přeroste v zásadní hybnou sílu v boji proti chudobě, v růst a ekonomický rozvoj a větší bezpečnost v celém světě.

Další informace na adrese http://europa.eu.int/comm/development/index_en.htm.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist