https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inpeg-je-s-prubehem-dnesnich-akci-spokojen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

INPEG je s průběhem dnešních akcí spokojen

26.9.2000 22:04 | PRAHA (EkoList)
Přestavitelé organizace INPEG, která je pořadatelem většiny dnešních protestních akcí, vyjádřili uspokojení nad průběhem dnešní celodenní demonstrace, které se zúčastnilo kolem deseti tisíc lidí. Jejich cílem mělo být zablokování Kongresového centra, což se jim ale nakonec nepovedlo.
 

Dnešní protesty, které začaly už brzo ráno karnevalem na Náměstí Míru, se v průběhu dne proměnily v násilné potyčky s policií, přesto se ale policejní zátarasy podařilo prolomit pouze na chvíli, kdy se asi dvě stě demonstrantů dostalo do těsné blízkosti Kongresového centra. Přesto mluvčí INPEGu Viktor Piorecký uvedl: "Podařilo se nám na více než dvě hodiny zablokovat Kongresové centrum a finančníci nemohli odjíždět ve svých limuzínách, což my považujeme za velký úspěch." Připustil ale, že zcela selhala organizace a vedení demonstrantů.

Piorecký dále odmítl připustit, že se demonstranti chovali násilně, podle něj násilí použili pouze někteří jednotlivci, kteří s INPEGem nemají nic společného. Proti barikádám, na které demonstranti používali dopravní značky, kontejnery, ploty, automobily i zapálené větve, INPEG nic nemá. "Nemáme důvod, proč se distancovat od rvaní značek, převracení aut atd., to není násilí,"odpověděl na dotaz EkoListu Piorecký. Na dnešní večerní tiskové konferenci naopak kritizoval brutalitu ze strany policie. "Lidem, kteří byli zatčeni, byly upřeny základní lidská práva včetně odmítnutí lékařské pomoci. Navíc nám policie odmítá poskytnout jakékoliv informace o zatčených", řekl Piorecký.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist