https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inpeg-usporadala-dosud-nejvetsi-demonstraci-v-praze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

INPEG uspořádala dosud největší demonstraci v Praze

24.9.2000 21:12 | PRAHA (EkoList)
Zatím asi nejpočetnější průvod odpůrců globalizace SB a MMF odstartoval na Letenské pláni zhruba v šestnácté hodiny. Sešlo se zde téměř jeden a půl tisíce demonstrantů z řad anarchistů a ostatních levicově orientovaných skupin. Akci pořádala Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG), sdružující většinu odpůrců globalizace a na rozdíl od předešlých akcí připravovaných touto organizací dnes přišlo opravdu hodně lidí.
 

Pochod vyrazil pomalým tempem z Letné za doprovodu několika desítek policistů, kteří zajišťovali demonstrantům volný průchod městem. Za mohutného skandování hesel proti kaptalismu a globalizaci se aktivisté přesunuli podél Pražského hradu přes Mánesův most na Staré Město. Tam policisté odklonili průvod na nábřeží a dále k Národnímu divadlu. Od Palachova náměstí bylo možné pozorovat zvětšující se zaujetí davu. Demonstranté začali předvádět nacvičené sestavy, ozýval se pískot a hesla vyzývající ke svržení světového kapitalismu, MMF a SB.

Slušný dav lidí

Demonstrace INPEG byla na křižovatce v Chotkových sadech cestou z Letné do centra už slušným davem lidí. Foto: Pavel Vladyka/EkoList


Mánesův most

Demonstranti dále pokračoval přes Malostranskou a Mánesův most k Filosofické fakultě. Foto: Pavel Vladyka/EkoList


Karlovy lázně

Dál vedla trasa průvodu po nábřeží kolem Karlových lázní přes Národní třídu, spodní část Václavského náměstí a po ulici Na Příkopě na náměstí Republiky, kde ve tři čtvrtě na šest odpoledne skončila. Foto: Markéta Kutilová/EkoList

Z Národní třídy pokračoval průvod podél zabedněných výloh obchodů velkých světových firem do spodní části Václavského náměstí a dále ulicí Na Poříčí, kolem bankovních domů na Náměstí republiky. Poté se hloučky shromážděných demonstrantů pomalu začaly rozcházet a celá akce skončila deset minut před sedmou hodinou.


reklama

 
Pavel Vladyka, David Kotoun

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist