https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-nenasla-pochybeni-pri-kaceni-stromu-v-obore-hvezda
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce nenašla pochybení při kácení stromů v oboře Hvězda

15.3.2016 14:16 | PRAHA (ČTK)
Inspekce kontrolovala kácení ve Hvězdě na začátku března
Inspekce kontrolovala kácení ve Hvězdě na začátku března
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nenašla pochybení při kácení stromů v pražské oboře Hvězda. ČTK o tom informoval pražský magistrát, inspekce informaci potvrdila. Obora na ploše 86 hektarů je národní kulturní památkou.
 

Inspekce kontrolovala kácení ve Hvězdě na začátku března. "Vykáceno bylo asi 200 kubíků dřeva a kácení proběhlo v souladu se zákonem. Inspektoři ČIŽP nezjistili žádné porušení právních předpisů," uvedla mluvčí inspekce Jana Jandová.

"Chápu obavy občanů o stav zeleně v hlavním městě, ale občasné kácení je prostě nutné, mimo jiné z důvodů bezpečnosti," uvedla pražská radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Loni místní obyvatelé upozornili na jiný případ - šlo o nelegální pokácení více než 200 stromů a keřů u cyklostezky ve Hvězdě. Pachatelé tehdy navíc poničili biotop ptáků, z nichž některé druhy v době kácení ještě hnízdily. Muži měli podle úřadů povolení jen na likvidaci invazní rostliny zvané křídlatka, káceli ale i stromy a keře. V souvislosti s případem zahájily úřady přestupkové řízení.

Obora Hvězda leží mezi Libocí, Ruzyní a Břevnovem. Starají se o ni Lesy hlavního města Prahy, které mají ve správě celkem více než 2600 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist