https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-ulozila-pokutu-za-nepovolene-kaceni-v-h-brode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce uložila pokutu za nepovolené kácení v Havlíčkově Brodě

6.9.2016 13:40 | H. BROD (ČTK)
Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 150 000 korun firmě Parplando s.r.o. za nepovolené kácení stromů rostoucích mimo les. Firma se tím podle inspekce dopustila porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. ČTK to oznámila zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vedení společnosti se ČTK nepodařilo kontaktovat.
 

Podle ČIŽP šlo o rozsáhlé pokácení souvislého porostu dřevin na ploše téměř 15.500 metrů čtverečních mezi Havířskou ulicí a Lihovarským rybníkem v Havlíčkově Brodě. "Při kontrole na místě inspektoři zjistili, že už téměř celá plocha byla zavezena zeminou. Počet a druh pokácených a zničených dřevin tak v tu chvíli nebylo možné přesně zjistit," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský. Ze zbytků stromů se dalo usuzovat, že šlo převážně o menší břízy, smrky a olše. Celkový rozsah kácení poté inspektoři ověřili na základě leteckých snímků místa před vykácením.

"Při takto rozsáhlém kácení došlo k negativnímu zásahu do přírodního prostředí daného místa a k likvidaci biotopu drobné zvěře a ptactva. Byly zničeny důležité funkce dřevin, jako je tvorba kyslíku, mikroklimatu a snižování prašnosti," uvedl Panský. Kácení skupiny dřevin rostoucích mimo les na ploše větší než 40 metrů čtverečních podléhá povolení orgánu ochrany přírody.

Podle Obchodního rejstříku je předmětem činnosti společnosti Parplando podnikání v oblasti nakládání s nebezpečnými odpady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist