https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-zivotniho-prostredi-loni-ulozila-pokuty-za-113-mil-kc-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce životního prostředí loni uložila pokuty za 113 milionů Kč

23.6.2018 01:00 | PRAHA (ČTK)
V k. ú. Štěrboholy bylo nalezeno 17. 5. - 1. 6. 2017 celkem 264 exemplářů želv zelenavých (na obrázku). MŽP následně želvy rozdělilo mezi zkušené chovatele a chovatelská zařízení.
V k. ú. Štěrboholy bylo nalezeno 17. 5. - 1. 6. 2017 celkem 264 exemplářů želv zelenavých (na obrázku). MŽP následně želvy rozdělilo mezi zkušené chovatele a chovatelská zařízení.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila pokuty za více než 113 milionů korun, vydala 2655 pravomocných pokut. Ředitel inspekce Erik Geuss novinářům řekl, že je to o 16 milionů méně než v roce 2016. Podle něj to souvisí s trendem rostoucí disciplíny zejména u velkých podniků. Jednu z největších pokut, dva miliony korun, dostala Správa železniční dopravní cesty za nepovolené kácení.
 

Nejvíce pokut padlo za chybné nakládání s odpady, a to 897. Vedle pokut vybrala inspekce loni i poplatky ve výši 900 milionů korun. "Inspekce tak státu přinesla za rok přes jednu miliardu korun," řekl Geuss.

Nejvyšší pokuty, po dvou milionech korun, dostaly tři velké společnosti. Za nepovolené kácení dostala pokutu Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Nepovolené nebo neohlášené kácení se týkalo 1043 dřevin. "SŽDC zákon o ochraně přírody a krajiny dlouhodobě obchází, protože za nadřazený považuje zákon o dráze," řekl ředitel. Pokuta je již pravomocná a byla zaplacena.

"SŽDC si stále myslí, že ochrana zdraví a životů cestujících a zaměstnanců železnice je přednější než ochrana stromů v její blízkosti. Od loňské novely zákona o ochraně přírody si podnik ale není vědom toho, že by měl významnější spory s ministerstvem životního prostředí nebo ČIŽP," reagoval mluvčí firmy Marek Illiaš. Podle této novely, která vešla v platnost v dubnu 2017, firma v případě kácení v obvodu dráhy kvůli zajištění provozuschopnosti železnice nebo plynulé a bezpečné dopravy už nemusí žádat o povolení kácet, ale stačí to pouze oznámit předem, dodal.

Stejně vysokou pokutu jako SŽDC dostala firma Klio za vypouštění nedostatečně vyčištěných vod do Zličínského potoka. "Pro společnost Klio to nebyla jen otázka roku 2017, potýkali jsme se s tím i v letech 2016 a 2015," řekl ředitel Oblastního inspektorátu Praha Václav Beroušek. Po zásazích inspekce podle něj firma svoji činnost v daném místě ukončila.

Dva miliony musí zaplatit také společnost Lagron, která nezalesnila deset hektarů holin po těžbě dřeva na Ústecku. Pokutu 1,9 milionu korun vyměřili inspektoři podnikateli Jiřímu Čížkovi kvůli nedostatečné péči o lesní pozemky na Bruntálsku a umožnil vznik holin o výměře osm hektarů. Další vysoké pokuty se týkají odběru podzemní vody, nakládání s odpady a znečišťování ovzduší.

Problémem, se kterým se inspekce potýká, je nízký počet lidí, kteří mají zájem o práci inspektorů. Podle Geusse patří tyto pozice mezi jedny z nejhůře placených ve státní správě, přitom se od nich vyžaduje vysoké nasazení. Na jednoho inspektora připadá ročně 40 kontrol.

Inspekce loni provedla 15.864 kontrol. V roce 2019 plánuje 16.000 kontrol. Podle ředitele navíc přibývá mimořádných situací a havárií, které musí inspekce řešit. Loni jich bylo přes 400, o rok dříve pod 300. Je to dáno i tím, že mezi tyto situace se počítají i úniky chladících kapalin.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist