https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-zivotniho-prostredi-loni-ulozila-pokuty-za-79-4-mil.kc-mezirocne-mene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce životního prostředí loni uložila pokuty za 79,4 milionů korun meziročně méně

16.6.2022 00:17 | PRAHA (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí.
Česká inspekce životního prostředí.
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) loni uložila podle své výroční zprávy 1673 pravomocných pokut za 79,4 milionu korun. Proti předchozímu roku bylo pokut o téměř 370 méně a proti předcovidovému roku 2019 zhruba o 860 méně. Ředitel ČIŽP Erik Geuss ve zprávě uvedl, že na loňském počtu kontrol i pokut se opět podepsala epidemie covidu-19 a nouzový stav, který byl vyhlášen na 133 dní a při kterém byl mimo jiné zakázán pohyb mezi okresy.
 

"Oproti 'ne-covidovému' roku 2019 se počet kontrol v roce 2021 snížil o zhruba 5000. Zatímco v roce 2019 bylo provedeno 16 896 kontrol s výsledkem 8607 pokut v celkové výši 112 329 717 korun, v roce 2021 proběhlo 11 231 kontrol s výsledkem 1690 pokut v celkové výši 79 387 735 korun," uvedl ředitel inspekce. V roce 2020, kdy vypukla na koronavirová epidemie, inspektoři ČIŽP provedli 11 231 kontrol.

Inspekce ve výroční zprávě zmínila například pětimilionovou pokutu, kterou loni uložila společnosti Zucca za provoz bioplynové stanice Velký Karlov a rozhodla o zastavení provozu tamních zdrojů znečišťování ovzduší. Dvojnásobnou pokutu pak dostala od ČIZP společnost Glodobera Group za nedovolenou přepravu odpadů do ČR a ilegální sklad odpadů.

Počet havárií a mimořádných situací, které ČIŽP loni evidovala, meziročně stoupl o 142 na 457. Havárií na vodách loni inspektoři zaznamenali 297, přičemž zhruba třetina byla způsobena dopravou. Pouze ve dvou případech byly znečištěny podzemní vody a u 162 případů byl znám původce havárie, uvedla inspekce.

Geuss na konci května řekl Radiožurnálu, že do konce letošního roku odstoupí z funkce. Uvedl, že cítí, že si vládní politici jeho odchod přejí. Politické tlaky začal vnímat po předloňské otravě řeky Bečvy. Trvá ale na tom, že v tomto případě postupovala inspekce správně. Svého nástupce by chtěl varovat především před byznysem s nebezpečnými odpady, který považuje za velký problém, řekl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist