https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspektori-cizp-udelili-pokutu-120.000-kc-firme-slezsky-beton
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspektoři ČIŽP udělili pokutu 120.000 Kč firmě Slezský beton

5.7.2019 00:09 | OSTRAVA (ČTK)
Inspektoři ČIŽP udělili za znečišťování ovzduší pokutu 120.000 korun firmě Slezský beton. / Ilustrační foto
Inspektoři ČIŽP udělili za znečišťování ovzduší pokutu 120.000 korun firmě Slezský beton. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělili za znečišťování ovzduší pokutu 120.000 korun firmě Slezský beton. V Ostravě podle rozhodnutí inspekce bez povolení provozovala dvě betonárny. Firma s postihem nesouhlasí a odvolala se proti němu. O pokutě ve středu informovala mluvčí ČIŽP Jana Jandová.
 

Předseda představenstva společnosti Slezský beton Libor Čtvrtka řekl, že se firma proti pokutě odvolala a nyní čeká na vyjádření inspekce. "Betonárka v Ostravě fungovala několik desetiletí. Naše společnost ji jen před časem převzala od předchozího provozovatele. Jen jsme pokračovali ve výrobě," uvedl Čtvrtka. Podle ředitele ostravské pobočky ČIŽP Karla Kozubka je už ale postih pravomocný. Firma podle něj odpor podala pozdě.

Při kontrole letos v dubnu inspektoři podle Jandové zjistili, že jedna betonárna byla v provozu od března 2013 a druhá od května 2015. Ani pro jeden z těchto stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší neměl podle ní provozovatel povolení od Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. "Firma tak porušila zákon na ochranu ovzduší, protože byla povinna provozovat stacionární zdroj pouze na základě a v souladu s povolením k provozu," uvedl Kozubek.

Firma podle něj navíc nezaslala ministerstvu životního prostředí ani jednou povinné hlášení ze souhrnné provozní evidence. To má být zasíláno vždy nejpozději do konce března za předchozí kalendářní rok. "Inspektoři při vyměřování pokuty přihlédli k tomu, že firma si své jednání uvědomila a z vlastní iniciativy podala na krajský úřad žádost o povolení provozu. Při kontrole předložil kopii žádosti, ze které vyplynulo, že byla na krajský úřad doručena před zahájením naší kontroly," dodal Kozubek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist