https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/integrovany-projekt-life-pro-adaptaci-pohornicke-krajiny-life-ip-coala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Integrovaný projekt LIFE pro adaptaci pohornické krajiny (LIFE – IP COALA)

16.11.2023 11:14
V rámci projektu LIFE COALA byl vytvořen nový facebookový profil MiSe Klima.
 
V rámci projektu LIFE COALA byl vytvořen nový facebookový profil MiSe Klima, kde budou prezentována témata, která obecně souvisí s klimatickou změnou, ale také se samotným projektem LIFE COALA. Proč MiSe Klima? Protože lidé v Moravskoslezském kraji sice chtějí do budoucna žít v krajině plné přírody a zeleně, ale často nevědí, jak se do ochrany životního prostředí zapojit. Ukázal to i průzkum veřejného mínění s názvem ČESKÁ (NE)TRANSFORMACE 2022: ZAOSTŘENO NA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ od Institutu 2050 a STEM, který byl realizován v rámci projektu LIFE COALA.

Průzkum ukázal, že více než polovina obyvatel kraje věří, že globální změna klimatu probíhá a většina lidí dokonce považuje klimatickou změnu za vážný problém, který je třeba co nejdříve řešit. Důležitou informací, která vyplynula z průzkumu také je, že se lidé cítí být nedostatečně informováni. A to jak o problémech týkajících se životního prostředí a změny klimatu, tak i o možnostech jejich řešení. A právě v této oblasti by měl pomáhat facebook profil MiSe Klima!.

Současně s tím se na facebookovém profilu lidé seznámí s regionálním projektem LIFE COALA, který se zaměřuje na adaptaci Moravskoslezského kraje v souvislosti se změnou klimatu. Dostanou zde informace, jak mohou přispět ke zlepšení životního prostředí v jejich regionu a dozví se o konkrétních příkladech dobré praxe adaptace a jejich přínosu pro kraj. Záměrem také je představit inspirativní lidi, projekty a řešení nejen z Moravskoslezského kraje a společně probrat témata související s klimatickou změnou.

LIFE – program pro lepší život

Projekt LIFE – IP COALA je realizován za přispění Ministerstva životního prostředí ČR a evropského programu LIFE.

Program LIFE je finanční nástroj Evropské unie, který podporuje aktivity související se zlepšením životního prostředí a klimatu. Od roku 1992 pomohl financovat a realizovat více než 5 500 projektů za téměř 6 miliard euro napříč celou Evropou.

Jeho dlouhodobým cíle je přispět k přechodu na udržitelné, oběhové, energeticky účinné hospodářství založené na energii z obnovitelných zdrojů, které je neutrální z hlediska změny klimatu a odolné vůči změně klimatu, k ochraně, obnově a zlepšování kvality životního prostředí, včetně ovzduší, vody a půdy, a k zastavení a zvrácení úbytku biologické rozmanitosti a k řešení degradace ekosystémů.

Česká republika začala využívat program LIFE po svém vstupu do Evropské unie v roce 2004. Od té doby se uskutečnily na území naší republiky desítky projektů za stovky milionů korun, které významně pomohly při ochraně životního prostředí. Program se stal i u nás významnou součástí podpory projektů v oblasti ochrany přírody a krajiny, životního prostředí a klimatu.


reklama

 
Další informace |
Článek vznikl v rámci projektu LIFE for Czechia s přispěním unijního programu LIFE.
LIFE for Czechia

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist