https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/intenzivni-odlov-divocaku-kvuli-moru-plati-v-libereckem-kraji-uz-pro-90-honiteb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Intenzivní odlov divočáků kvůli moru platí v Libereckém kraji už pro 90 honiteb

2.3.2022 00:02 | BÍLÝ KOSTEL NAD NISOU (ČTK)
Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých.
Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých.
Nařízení o intenzivním odlovu divokých prasat kvůli africkému moru platí v Libereckém kraji už pro 90 honiteb podél celé hranice s Polskem a Německem. Loni to bylo 65 honiteb, řekl ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta. Roste totiž podle něj riziko šíření nákazy. V lednu byl africký mor odhalen u divočáka uloveného v Polsku jen devět kilometrů od české hranice ve Frýdlantském výběžku. Zatím bylo podle Šebesty kvůli nařízení v regionu odloveno asi 3700 divokých prasat a dalších 66 našli myslivci uhynulých. Nákazu u nich zatím laboratoře neodhalily. Oproti roku 2020 loni stoupl odlov divokých prasat o 28 procent. V porovnání s dlouhodobým průměrem není ale o mnoho vyšší.
 

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata musí být usmrcena, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný. "Nebezpečí je v tom, že nákaza se může přenést nejen z divokého prasete na divoké prase, ale také na domácí prasata. Jsou tak ohroženy i chovy prasat na celém území kraje," upozornil Šebesta. I proto už od 16. listopadu 2020 nařídila veterinární správa intenzivní odlov divočáků podél hranice v oblasti od Šluknovského výběžku přes Frýdlantský výběžek až k Harrachovu.

V době nařízení odlovu byl výskyt nákazy potvrzený v Polsku zhruba 60 kilometrů od české hranice, teď už je prakticky téměř u ní. Od letošního roku se proto nařízení intenzivního odlovu rozšířilo podle Šebesty už podél celé hranice s Německem a Polskem od Karlovarského kraje až po hranici se Slovenskem. "Je tam motivace pro myslivce. Pokud najde uhynulé zvíře, tak dostane 3000 korun, pokud divoké prase uloví, tak 2000 korun," dodal ředitel liberecké veterinární správy.

V Libereckém kraji je africkým morem prasat ohrožen zejména Frýdlantský výběžek. Důvodem jsou migrační trasy divočáků z Polska, které vedou v oblasti Dětřichova, Višňové, na severu v oblasti Habartic a Jindřichovic pod Smrkem až k Novému Městu pod Smrkem. Kvůli objevení nákazy v Německu hrozí ale zavlečení afrického moru i u Hrádku nad Nisou.

V pásmu zvýšeného odlovu jsou tak například i myslivci v Bílém Kostele nad Nisou na Liberecku. "Lovíme zhruba stejně jako dřív, v minulém mysliveckém roce to bylo nějakých 60 prasat," řekl ČTK starosta Bílého Kostela Jiří Formánek (Starostové pro Liberecký kraj), který je zároveň předsedou místního mysliveckého spolku. Problémem podle něj je, že stejně jako v jiných spolcích, i myslivci stárnou a ubývá jich a mladí nepřicházejí. Ještě před pár lety jich bylo ve spolku 30, dnes zhruba třetina. Odlov prasat navíc podle Formánka komplikují i vlci, kvůli kterým se chování a pohyb zvířat v krajině v posledních letech výrazně změnily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist