https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/interseroh-konec-monopolu-na-sber-odpadu-zlevni-trideni-az-o-polovinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Interseroh: Konec monopolu na sběr odpadů zlevní třídění až o polovinu

13.3.2014 09:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Firma chce využít existující síť barevných kontejnerů na sběr tříděného odpadu
Firma chce využít existující síť barevných kontejnerů na sběr tříděného odpadu
Licence | Volné dílo (public domain)
Zlevnit sběr separovaného odpadu v České republice chce firma Interseroh Czech a.s.. Podle ní je možné snížit ceny pro obce zhruba o deset procent a celkové náklady na sběr lze prý podle německé zkušenosti srazit až na polovinu. Nový hráč by se na českém trhu objevil po sedmnácti letech monopolu firmy EKO-KOM.
 

V současné době se v České republice dostane ročně na trh necelý milion tun obalů, ze kterého se zakrátko stanou odpady. Více než dvě třetiny z nich se záhy ocitnou v barevných kontejnerech na papír, sklo a plasty. O sběr těchto odpadů, slovy zákona o „zpětný odběr“, se musí postarat výrobci nebo dovozci, kteří na český trh výrobky dodávají. Naprostá většina z nich za tuto službu platí firmě EKO-KOM. A nejde o malé peníze, podle ČTK ročně systém přerozděluje 1,5 miliardy korun. Kvůli monopolu je ale prý cena sběru příliš vysoká, prý až jednou tolik, než kolik podobné služby stojí v Německu, říká firma Interseroh.

Odpadovým trhem se v loňském roce zabýval i Úřad pro hospodářskou soutěž, který potvrdil, že není důvod proč by měl existovat monopolní provozovatel separovaného sběru odpadů. „Jsme si jisti, že také v ČR je velký prostor pro zefektivnění sběru a recyklace obalů. Je tomu tak v každém monopolním prostředí,“ říká Ivan Václavek, generální ředitel firmy Interseroh.

„Přicházíme do prostředí, kde není volba možnost volby. Chceme nabídnout větší transparentnost, méně administrativy a nižší náklady,“ vysvětluje Václavek. Firma je českou pobočkou německé společnosti ALBA Group. Firma prý následuje do České republiky své nadnárodní zákazníky jako jsou maloobchodní řetězce, které mají pobočky v celé Evropě. Právě ty by zřejmě z počátku umožnili vznik druhého kolektivního systému, který musí mít ze zákona do roka od schválení licence podíl na trhu ve výši 10 %. To představuje asi 9000 tun odpadů.

Podle Václavka by nový systém mohl ze začátku nabídnout obcím zhruba o deset procent nižší ceny, než jaké platí dnes. Podle něj není důvod k obavám, že by spolu s levnější cenou klesalo i množství vytříděného odpadu. „Příklad Německa ukazuje, že zatímco cena klesala, recyklační kvóta postupně rostla,“ říká Václavek. Cena by mohla klesat i pro domácnosti. Pokud bude nový systém úspěšný, zlevní velkým firmám jejich zákonné poplatky za zpětný odběr obalů. Ty by pak teoreticky měli zlevnit konečné výrobky pro spotřebitele. Méně by za odvoz recyklovatelných surovin měly zaplatit i obce, které by pak mohly snížit cenu za svoz odpadů pro domácnosti.

Nový systém by chtěl využívat stávající síť barevných kontejenrů. Těch je v současnosti v Česku přes dvě stě tisíc. „Nemá cenu přidávat nové kontejnery,“ říká ředitel Václavek. Kontejnery totiž firma využívat může celkem bez problémů. Většina z nich je ve vlastnictví sběrových firem (přes 60 %), zatímco EKO-KOMu prý patří jen 14 %.

Nová firma, stejné kontejnery. Většina domácností zřejmě žádný rozdíl nepozná
Nová firma, stejné kontejnery. Většina domácností zřejmě žádný rozdíl nepozná
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz

V České republice se každoročně vyprodukuje téměř milion tun obalů na jedno použití a téměř dva miliony tun obalů vratných obalů. Podle Interserohu by se mohla dále zvyšovat i míra recyklace, která dnes dosahuje 71 %. Více recyklace znamená sice i vyšší náklady na svoz vytříděného odpadu, přinese ale vyšší množství obchodovatelných druhotných surovin. Proto by prý mohl být systém levnější než stávající. Pro domácnosti by se nemělo změnit nic, na pořadu dne není ani rozšíření možnosti třídit další suroviny, jako je například hliník.

Společnost Interseroh požádala ministerstvo životního prostředí o udělení autorizace na zajištění zpětného odběru a využití použitých obalů 6. března 2014. „Žádost společnosti Interseroh jsme již obdrželi. Budeme ji posuzovat. Rozhodnutí bude vydáno po posouzení žádosti z hlediska její úplnosti a proběhnutí správního řízení,“ upřesňuje průběh řízení ministerstvo.

"Máme plnou důvěru v orgány státní správy, že naše konkurence bude muset plnit stejně přísné požadavky na dostupnost služby třídění občanům, jaké je povinna plnit naše společnost, " reaguje v tiskovém prohlášení na vznik nového systému společnost EKO-KOM.

EKO-KOM je prý připraven spolupracovat na tom, aby provoz obou systémů nevedl k duplicitní evidenci a ke zkreslení statistik dosahované recyklace obalů. Pravidla fungování obou společností musí ale být nastavena tak, aby novému subjektu nevznikla konkurenční výhoda v podobě méně náročných podmínek a k narušení financování třídění odpadu v obcích. "Vzhledem k tomu, že k takové finanční destabilizaci došlo při podobné příležitosti v Německu i ve Slovinsku, jsme si vědomi rizik, a jsme připraveni podílet se na řešení, které takovému narušení sběrné sítě v obcích ČR zabrání," slibuje EKO-KOM.

Podle společnosti by také ministerstvo životního prostředí nemělo připustit, aby došlo k narušení hospodářské soutěže na navazujících trzích, zejména na trhu služeb nakládání s odpady a na trhu obchodu s druhotnými surovinami.


reklama

 
Další informace |
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist