https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investice-do-jaderne-elektrarny-dukovany-predstavuji-miliardu-korun-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investice do jaderné elektrárny Dukovany představují miliardu korun ročně

4.1.2002 14:47 | PRAHA (ČIA)
Asi jednu miliardu korun vloží každý rok do svých investičních programů jaderná elektrárna Dukovany (JEDU), která je majetkem dosud státního podniku ČEZ. Tento objem by měl zůstat zachován minimálně do roku 2010. "Další vývoj zatím neumíme přesně odhadnout," uvedl dnes na tiskové konferenci JEDU její technický ředitel Aleš John. Investice vyplývají z nutnosti zlepšovat technické vybavení a bezpečnost jaderné elektrárny.
 

Výše nezbytných investic je důležitým faktorem pro potenciální budoucí majitele Dukovany, kterým se stane vítěz privatizační soutěže na prodej ČEZu. O něm má v pondělí 7. ledna rozhodnout na svém zasedání vláda, která bude vybírat mezi nabídkami italského koncernu Enel a francouzské společnosti Electricité de France. Minimální požadovanou cenou má být podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra 200 miliard korun.

Kromě investičních nákladů odvádí JEDU ročně asi 800 milionů na tzv. jaderný účet u Správy úložišť radioaktivních odpadů a přibližně stejnou částku do zvláštního fondu ČEZu, určeného na budoucí likvidaci elektrárny. Tyto dvě položky představují přibližně 17 procent celkových nákladů JEDU.

Největší podíl na nákladech představuje nákup jaderného paliva. Na rozdíl od jaderné elektrárny Temelín, která kupuje palivo od americké firmy Westinghouse, jsou dodavatelem pro Dukovany ruští producenti. Elektrárny má podle Johna zajištěn dlouhodobý kontrakt na dodávku paliva za stabilizovanou cenu na šest let dopředu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist