https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investice-do-novych-vetrnych-elektraren-v-evrope-maji-letos-rust
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investice do nových větrných elektráren v Evropě mají letos růst

20.4.2018 00:30 | FRANKFURT NAD MOHANEM (ČTK)
Investice do nových větrných elektráren v Evropě by měly po loňském prudkém poklesu letos opět vzrůst. Pomoci k tomu má několik velkých projektů. / Ilustrační foto
Investice do nových větrných elektráren v Evropě by měly po loňském prudkém poklesu letos opět vzrůst. Pomoci k tomu má několik velkých projektů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | n-k / Pixabay
Investice do nových větrných elektráren v Evropě by měly po loňském prudkém poklesu letos opět vzrůst. Pomoci k tomu má několik velkých projektů. Evropský svaz větrné energie WindEurope odhaduje, že letos se investice zvýší o čtyři procenta na 23,2 miliardy eur (586 miliard Kč) po loňském poklesu o 19 procent.
 

V růstu mají investice pokračovat i příští rok, kdy by měly činit 26 miliard eur. V roce 2020 mají klesnout na 24,2 miliardy eur.

"Roky 2016 a 2017 byly pro sektor větrných elektráren přechodnými roky," uvedla WindEurope. Nicméně v letošním roce by se měla situace podle organizace stabilizovat. Na nové investice do větrných elektráren v předchozích dvou letech mělo negativní dopad ukončení systému subvencí a přechod na systém aukcí.

Evropa je domovem velkého počtu předních hráčů na poli s větrnou energií, ať už jsou to developeři projektů nebo výrobci zařízení, jako Vestas, Orsted, Siemens Gamesa, EnBW, Nordex či Innogy. Loňské investice 22,3 miliardy eur do nové větrné kapacity byly i přes pokles největšími investicemi do obnovitelných zdrojů energie v Evropě, na celkových investicích se podílely zhruba polovinou, dodala WindEurope.

Výdaje na nové projekty neodrážejí refinancování, fúze a akvizice a navýšení dluhu v odvětví. Včetně všech těchto údajů celkové investice v oblasti větrné energie loni dosáhly rekordních 51,2 miliardy eur. Přispěly k tomu hlavně akvizice, které se loni více než zdvojnásobily na 14,4 miliardy eur, napsala agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist