https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investor-spalovny-ve-vsetin-chce-zarizeni-zprovoznit-v-roce-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investor spalovny ve Vsetíně chce zařízení zprovoznit v roce 2022

4.7.2019 00:14 | VSETÍN (ČTK)
Společnost Zásobování teplem Vsetín, která chce ve Vsetíně postavit zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), plánuje spalovnu uvést do provozu v říjnu 2022. / Ilustrační foto
Společnost Zásobování teplem Vsetín, která chce ve Vsetíně postavit zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), plánuje spalovnu uvést do provozu v říjnu 2022. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Společnost Zásobování teplem Vsetín, která chce ve Vsetíně postavit zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), plánuje spalovnu uvést do provozu v říjnu 2022. Vyplývá to z dopisu, který poslal investor vsetínské radnici, sdělila včera v tiskové zprávě mluvčí radnice Jana Raszková. Radnice text dopisu i přílohu s harmonogramem přípravy a výstavby spalovny zveřejnila na svých stránkách.
 

Někteří obyvatelé se záměrem výstavby spalovny nesouhlasí a podepsali proti ní petici, podepsalo ji přes 4600 lidí. Ve městě, kde žije kolem 26.000 obyvatel, se uskutečnil i pochod proti spalovně. Nyní se dělá studie EIA, která zhodnotí vliv spalovny na životní prostředí.

Radnice již dříve uvedla, že by se ke spalovně mohlo konat referendum. Starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) opakovaně řekl, že chce nejdříve získat všechny možné informace a poté se vedení města rozhodne, zda projekt podpoří, nebo ne. Vedení města poslalo investorovi dopis, ve kterém žádá o informace o projektu, zajímá se zejména o vliv na životní prostředí, dopravu a ceny odpadu a tepla. Počká také na výsledky EIA. Ke spalovně se uskuteční veřejné projednání, krajský úřad by stanovisko k řízení EIA mohl vydat v listopadu. Předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín Michal Chmela v dopise starostovi uvedl, že v okamžiku, kdy výsledky z procesu EIA prokážou, že budoucí provoz ZEVO nebude mít negativní dopad na životní prostředí a bude bezpečný, bude firma pokračovat v přípravě projektu. Stavba by podle plánu mohla začít v květnu 2021.

"Harmonogram je zpracován na základě zkušeností s průběhem přípravy výstavby technologických zařízení tohoto druhu a zahrnuje v sobě lhůty stanovené pro odvolání a zpracování dodatečných požadavků na dokumentace vyžadované pro potřebná správní rozhodnutí. Harmonogram na druhou stranu nepočítá s časovými prodlevami, které by mohly způsobit nestandardní právní kroky určené k oddálení výstavby," uvedl Chmela.

Zastupitelé města na konci června přijali usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z ORP (obce s rozšířenou působností) Vsetín. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně se v něm má spálit asi 12.000 tun odpadu. Technické služby svážející odpad ze Vsetína a dalších okolních obcí předloni vyvezly asi 11.700 tun odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist