https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iran-zadrzel-jihokorejsky-tanker-s-chemickym-nakladem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Írán zadržel jihokorejský tanker s chemickým nákladem Aktualizováno

4.1.2021 18:02 | TEHERÁN (ČTK)
Zprávy uvádějí, že příčinou zadržení byl únik škodlivin do moře. AP ale upozornila, že v předchozí zprávě Teherán oznámil, že v nejbližších dnech očekává jihokorejského diplomata, který bude jednat o uvolnění miliard dolarů, jež patří Íránu a jsou zablokovány v Soulu. Ilustrační foto
Zprávy uvádějí, že příčinou zadržení byl únik škodlivin do moře. AP ale upozornila, že v předchozí zprávě Teherán oznámil, že v nejbližších dnech očekává jihokorejského diplomata, který bude jednat o uvolnění miliard dolarů, jež patří Íránu a jsou zablokovány v Soulu. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ennoti / Flickr
Íránské revoluční gardy dnes zadržely v Hormuzském průlivu jihokorejský tanker kvůli znečišťování moře. Íránské tiskové agentury Fars a Tasmín oznámily, že zadržena byla i posádka tankeru. Plavidlo směřovalo podle agentury AP ze Saúdské Arábie do Spojených arabských emirátů. Zadržení lodě potvrdilo jihokorejské ministerstvo zahraničí, podle nějž loď přepravuje chemické látky. Soul požádal o její okamžité propuštění.
 

Poskytovatel informací o námořním provozu MarineTraffic má na své stránce informaci, že loď Hankuk Chemi, která plula pod jihokorejskou vlajkou, byla odpoledne u íránského přístavu Bandar Abbás. Podle posledních zpráv tam kotví. Íránská státní televize oznámila, že plavidlo veze 7200 tun etanolu. Jihokorejské ministerstvo zahraničí informovalo, že Soul do oblasti posílá vojáky z jejich pozic v Hormuzském průlivu. Jihokorejci se podílejí na ostraze vod proti pirátským útokům.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí řekl, že důvod zadržení lodě je "čistě technický" a souvisí pouze se znečištěním moře. O zadržení lodě podle gard požádaly úřady provincie Hormozgán. Dvacetičlennou posádku tvořili kromě Jihokorejců také Indonésané, Vietnamci a Barmánci.

AP upozornila, že v předchozí zprávě Teherán oznámil, že v nejbližších dnech očekává jihokorejského diplomata, který bude jednat o uvolnění miliard dolarů, jež patří Íránu a jsou kvůli americkým sankcím zablokovány v Soulu.

Jak napsala AP, další námořní incident přispívá k napětí kolem Íránu a jeho vztahů s USA. Stupňuje se nyní, v posledních dnech mandátu protiíránsky zaměřeného amerického prezidenta Donalda Trumpa. V roce 2018 Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a uvalil na Írán sankce. Írán začal dohodu postupně vypovídat také a nejnověji oznámil, že nyní obohacuje uran už na 20 procent, což je v zásadním rozporu s limity povolenými dohodou. USA v neděli změnily názor na působení své letadlové lodi Nimitz. Původně ohlásily, že ji z Perského zálivu stahují, v neděli ale dosluhující ministr obrany Christopher Miller oznámil, že plavidlo zůstane v oblasti a bude tam dál plnit své povinnosti. Důvodem jsou podle něj íránské hrozby vůči USA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist