https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italove-neprosli-pres-hranice-kvuli-seattlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italové neprošli přes hranice kvůli Seattlu

24.9.2000 15:35 | PRAHA (EkoList)
Důvodem, kvůli kterému dnes ráno nebyli vpuštěni do republiky čtyři Italové ze speciálního vlaku organizace YA BASTA!, byla skutečnost, že se ocitli na policejním seznamu nežádoucích osob kvůli své přítomnosti na loňských demonstracích v Seattlu. Potvrdila to dnes EkoListu mluvčí Policie ČR Ivana Zelenáková. "Samozřejmě nestačí, že v Seattlu byli. Pravděpodobně tam museli spáchat nějaký přestupek, nebo byli kvůli něčemu při těch demonstracích zatčeni," doplňuje ji Jiří Suttner z tiskového oddělení Policejního prezídia.
 

Co konkrétního ale provedli Silvia Lisciová, Domenico Mucignar, Franco Santonastaso a Gian Franco Bracaloni v Seattlu, že to pro ně bylo důvodem zákazu vstupu na území ČR, však Suttner EkoListu neřekl. Podle Suttnera česká policie spolupracuje na evidenci "potenciálně nežádoucích osob" se zahraničními policejními sbory a tudíž i informaci o působení čtyř aktivistů, které nakonec zadržela na hranicích, získala z této evidence. "Spolupracujeme na úrovni Interpolu, na základě mezinárodních smluv, ale i podle vlastních poznatků či poznatků zpravodajských služeb," říká Suttner.

Česká policie má podle platného cizineckého zákona právo nevpustit na území republiky nikoho, u koho je důvod k obavám, že by mohl "ohrozit bezpečnost státu, veřejný pořádek, zdraví obyvatel či jejich práva a svobody," vysvětluje Marie Masaříková z tiskového oddělení Policie ČR. "Pokud někdo někde spáchá trestný čin teroristického charakteru anebo někde, třeba v Seattlu, rozbíjel výlohy, pak má stát a potažmo policie, která stát zastupuje, přece plné právo říct, že ho na svém území nechce," říká Jiří Suttner.

Zadržení aktivisté YA BASTA! jeli spolu s dalšími více než pěti sty aktivisty italské organizace YA BASTA! ve speciálním vlaku, vypraveném z Říma na demonstrace proti zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) do Prahy. Jejich cesta ale skončila na hraničním přechodu s Rakouskem v Horním Dvořišti. České policii se nezdály doklady osmnácti aktivistů ve vlaku a Lisciová, Mucignar, Santonastaso a Bracaloni dostali do pasu přímo razítko "nežádoucí".


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist