https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablon-z-nachodska-se-muze-stat-nejzajimavejsim-stromem-kontinentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jabloň z Náchodska se může stát nejzajímavějším stromem kontinentu

1.2.2021 11:01 | BRNO (Ekolist.cz)
Český strom roku 2020 - jabloň v Machově na Náchodsku.
Český strom roku 2020 - jabloň v Machově na Náchodsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Nadace Partnerství
Spolu se začátkem února startuje i soutěž Evropský strom roku, která hledá nejzajímavější strom starého kontinentu, právě startuje. Až do konce měsíce mohou lidé na vybírat ze čtrnáctky stromů Evropy, které vybojovaly prvenství v národních anketách. Čeští hlasující vyslali do mezinárodního klání Jabloň u Lidmanů z Machova na Náchodsku. Jediný ovocný strom v soutěži letos obhajuje české prvenství z loňského roku, kdy zlatou medaili získala Chudobínská borovice.
 

Teprve sedmdesátiletá jabloň roste na zahrádce hospody u Lidmanů v Machovské Lhotě. „V době, kdy jsem se narodil, tedy na podzim roku 1945, vysadil jabloň můj tatínek. Ta po několika letech od vysazení neplodila. Tatínkovi někdo z hostů poradil, že má málo železa. Ten nelenil a zakopal k jejím kořenům hřebíky. A opravdu pak začala plodit,“ vzpomíná u piva pod jabloní syn bývalého hostinského Jaroslav Lidman.

Jeden z dalších soutěžících o titul evropského stromu roku, slovenstký dub z Drnavy.
Jeden z dalších soutěžících o titul evropského stromu roku, slovenstký dub z Drnavy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Martin Babarik / Nadace Partnerství

Pro český a moravský venkov jsou ovocné stromy symbolem tradice a mnoha možností využití plodů na sklízí na štrúdl, mošt nebo jablkovici. Jabloň u Lidmanů byla světově proslulá již před vstupem do stromového klání. Nedaleké Stolové hory jsou totiž oblíbeným cílem návštěvníků z polského příhraničí. „Vítězství jabloně v anketě Strom roku a postup do evropského kola ukázal to, že příběh malého ovocného stromu dokáže zaujmout nejen místní, ale i řadu turistů a cizinců. Jabloňové hlasy doputovaly například až z Gdaňsku,“ všímá si Mirka Soldánová z MAS Stolové hory, která společně s obcí a místními strom do soutěže přihlásila.

Díky několikaměsíčnímu zápalu Machovských vyhrála vloni na podzim Jabloň u Lidmanů s velkým náskokem titul o nejoblíbenější strom České republiky. Mezi staletými duby a mohutnými lípami je v historii české i evropské soutěže nejmladším a nejspíše i nejmenším finalistou. Její podpora ale opět ukazuje, že anketa Strom roku i Evropský strom roku je hlavně o silných příbězích a hrdých komunitách, které je splétají.

„To nadšení, které se okolo jabloně v minulém roce strhlo a vyvrcholilo vítězstvím ve Stromu roku, mě obrovsky překvapilo. V evropském kole bychom chtěli ukázat, že i malý ovocný strom v příhraničí může mít silný příběh vonící po štrúdlu a také může hodně studit za nehty. Nyní je přeci ta nejlepší doba na zimní řez jabloní a hrušní,“ uzavírá Mirka Soldánová.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist