https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablonec-nad-nisou-chce-zanedbane-koupaliste-promenit-v-biotop
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jablonec nad Nisou chce zanedbané koupaliště proměnit v přírodní koupaliště

9.10.2018 11:31 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Bývalé koupaliště zažilo nápor rekreantu naposledy v 90. letech minulého století, kdy se čistila a rekonstruovala jablonecká přehrada Mšeno.
Bývalé koupaliště zažilo nápor rekreantu naposledy v 90. letech minulého století, kdy se čistila a rekonstruovala jablonecká přehrada Mšeno.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Chátrající a léta zanedbávané koupaliště v Novoveské ulici chce Jablonec nad Nisou proměnit v přírodní koupaliště, který by se stal útočištěm pro chráněné rostliny a živočichy. Náklady na úpravy nádrže ležící při soutoku Černostudničního a Novoveského potoka se odhadují na necelých pět milionů korun. Město na projekt žádá dotace z Operačního programu Životní prostředí. Informovala o tom mluvčí magistrátu Markéta Hozová.
 

Bývalé koupaliště zažilo nápor rekreantu naposledy v 90. letech minulého století, kdy se čistila a rekonstruovala jablonecká přehrada Mšeno. V posledních letech ale nádrž chátrá. "Proto ji chceme opravit a vytvořit co nejlepší podmínky pro vodní a na vodu vázané živočichy a rostliny," řekl končící náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Obnovená nádrž přispěje k posílení biodiverzity vodního a mokřadního ekosystému.

Projekt zahrnuje vybudování nových výpustí a bezpečnostního přelivu. V plánu je vybudování nového napouštěcího potrubí z Černostudničního potoka, oprava opevnění hráze, betonových i kamenných zdí a odtěžení sedimentů. "Část z nich bude využita na navýšení dna v nejhlubší části koupaliště, aby jej bylo možné vypustit, a část na navýšení hráze na severovýchodní straně mezi současným brouzdalištěm a opěrnou zdí," doplnila Hozová.

Zrekonstruovaná dělící hráz rozdělí novoveskou nádrž na dvě části. "V té jižní, mělčí části u přítoku, podpoří úprava dna a břehů rozvoj pobřežních porostů. Tato polovina nádrže by se měla stát přírodním koupalištěm, v němž se bude rozvíjet a stabilizovat populace zvláště chráněných lokálních druhů živočichů, například obojživelníků, jako je skokan ostronosý a skřehotavý, čolek horský či mlok obecný, nebo různých druhů hmyzu," popsala záměr Iveta Habadová z jabloneckého magistrátu.

Podle Habadové počítá projekt také s kácením některých dřevin kolem nádrže. "Díky tomu se prosluní mělké vodní pobřežní pásmo, a tím se budou rychleji vyvíjet raná stádia obojživelníků," dodala. V severní, hlubší části nádrže se počítá s chovem ryb. Pokud Jablonec s žádostí o dotaci uspěje, měl by se projekt uskutečnit na přelomu let 2019 a 2020.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist