https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablonec-nad-nisou-zada-dotace-na-dalsich-500-komposteru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jablonec nad Nisou žádá dotace na dalších 500 kompostérů

21.4.2020 00:09 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Celkem chce město pořídit 500 kompostérů. / Ilustrační foto
Celkem chce město pořídit 500 kompostérů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | sokolov.cz
Jablonec nad Nisou žádá dotace na nákup dalších 500 kompostérů. Radnice by je ráda nabídla nejen domácnostem, ale také do základních a mateřských škol. Jablonec už díky podobnému projektu pořídil před dvěma lety 1200 kompostérů, ty jsou ale rozebrané, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Pořízení dalších přijde podle odhadu na bezmála 1,9 milionu korun, 85 procent by radnice ráda získala z Operačního programu Životní prostředí.
 

Spolu s kompostéry pořídil před dvěma lety Jablonec také například štěpkovač a pět velkoobjemových kontejnerů na bioodpad. "Kompostéry byly občanům zapůjčeny na základě smlouvy o výpůjčce na minimální dobu pěti let, jakmile skončí udržitelnost dotačního projektu, přejdou do jejich vlastnictví," doplnila vedoucí oddělení dotací města Iveta Habadová. Zájem byl podle ní tak velký, že se město rozhodlo v projektu pokračovat.

Když město dotací získá, uskuteční projekt v roce 2021, řekla Habadová. Celkem chce podle ní město pořídit 500 kompostérů, z nichž 300 bude o objemu 1000 litrů a 200 menších o objemu 600 litrů. "Ve spolupráci s oddělením školství byly osloveny i mateřské a základní školy, z nichž některé projevily zájem," dodala.

Povinnost zajistit vedle sběru papíru, plastů a skla také třídění biologicky rozložitelných odpadů mají města a obce od roku 2015. Odhaduje se, že biologicky rozložitelné odpady tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, v minulosti ale většinou končily na skládkách a ve spalovnách. Jablonecká radnice plánuje také vybudování vlastní kompostárny, vzniknout by mohla v budoucnu v nevyužitém areálu Jablonecké energetické na Brandlu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist