https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablonecka-nemocnice-si-sama-vyrabi-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jablonecká nemocnice si sama vyrábí elektřinu

16.11.2001 09:42 | JABLONEC NAD NISOU (ČIA)
Investice 2,5 milionu korun do vlastní kogenerační jednotky, kterou jablonecká nemocnice vybudovala v roce 1998, se nemocnici vyplatila. Dnes to řekl její ředitel Zdeněk Jakeš. "Pokryje nám polovinu naší potřeby," konstatoval Jakeš.
 

Nemocniční kogenerační jednotka tvořená generátorem poháněným motorem Liaz vyrobí 140 kilowatthodin energie za hodinu, nemocnice za stejnou dobu spotřebuje podle Jakeše necelých 300 kilowatthodin. Jednotka je v provozu 24 hodin denně a ročně vydělá 1,5 milionu korun. "Navíc využíváme i odpadového tepla - výfukových plynů a olejové nádrže k ohřevu vody," dodal Jakeš.

Jablonecká nemocnice má kapacitu 300 lůžek a pracuje v ní 530 zaměstnanců, z toho 70 lékařů. Jejím zřizovatelem je okresní úřad. Jeho prostřednictvím investoval stát do její rekonstrukce více než miliardu korun.

Nemovitý majetek nemocnice převyšuje 714 milionů korun, její roční obrat činí 300 milionů korun. Vzhledem k vysokým investicím a odpisům skončilo loňské hospodaření nemocnice ztrátou ve výši 60 milionů. Provozuje internu, chirurgii, gynekologii, dětské oddělení, ARO, rehabilitaci, ortopedii a urologii.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist