https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaderna-reakce-v-temeline-zacne-asi-az-dnes-v-noci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaderná reakce v Temelíně začne asi až dnes v noci

10.10.2000 10:57 | TEMELÍN (EkoList)
Až dnes v pozdních večerních hodinách či ve středu brzo ráno je možné očekávat spuštění jaderné reakce v reaktoru prvního bloku jaderné elektrárny v Temelíně. EkoListu to dnes oznámil tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Po celý dnešní den bude obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) snižovat koncentraci kyseliny borité v primárním okruhu. Až poté se nastartuje štěpná reakce.
 

Včera ve 21:10 začala obsluha elektrárny vytahovat z aktivní zóny reaktoru jednotlivé klastry řídících tyčí, kterých je v prvním bloku JETE deset. Vytahování tyčí skončilo podle Nebesáře dnes zhruba ve dvě hodiny ráno. Obsluha elektrárny pak začala postupně snižovat koncentraci kyseliny borité ve vodě v primárním okruhu až do chvíle, kdy bude dosaženo rovnovážného stavu k udržení řízené štěpné řetězové reakce.

Ve chvíli, kdy bude dosaženo tzv. minimálního stabilizovaného kontrolovaného stavu, kdy výkon reaktoru je téměř nulový, ale štěpná reakce již běží, proběhne další sada kontrol celého systému elektrárny. V případě, že se kontrolami neukáže nějaká chyba, začne se výkon reaktoru postupně zvyšovat. Tento proces bude trvat zhruba dva týdny. Ve chvíli kdy dosáhne reaktor 2 % svého výkonu, přechází elektrárna do provozního režimu 1 (energetické spouštění bloku).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist