https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaderny-odpad-pluje-do-japonska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaderný odpad pluje do Japonska

6.3.1998 15:28 | PRAHA (EkoList)
Pod britskou vlajkou se plaví z Francie do Japonska loď Pacific Swan. Na palubě Pacific Swan (Labuť Pacifiku) je 60 kanystrů s vysoce radioaktivním jaderným odpadem. Náklad obsahuje podle informací Greenpeace stejné množství radioaktivního izotopu cesia, jako uniklo po havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Případná havárie lodi spojená s únikem radioaktivity by byla skutečnou katastrofou.
 

Cesta Pacific Swan je součástí rozsáhlého projektu na postupný transport 3000 kanystrů jaderného odpadu z Francie a Velké Británie k přepracování v Japonsku.

Velice konfliktní se stala zejména trasa lodi. Poprvé v historii totiž projížděla loď s tak nebezpečným nákladem Panamským průplavem. Proti tomu protestovala nejenom mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, ale zejména zástupci karibských ostrovních států, malých jižních států USA a Panamy. "Možný teroristický útok na Pacific Swan by naprosto zničil turistický ruch v regionu, znemožnil by rybaření a zlikvidoval by i zdejší průmysl. Jsme zásadně proti tomu," protestoval již v polovině ledna proti transportu guvernér Panenských ostrovů Roy Schneider. Nebylo mu to nic platné. 7. února proplula loď Panamským průplavem. Do cíle by měla dorazit v první polovině března.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist