https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jadro-jako-reseni-problemu-s-klimatem-aktiviste-proti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jádro jako řešení problémů s klimatem? Aktivisté proti

13.11.2000 15:06 | BRUSEL (EkoList)
Mezinárodní ekologické organizace v dopise, adresovaném představitelům Evropské komise (EK) žádají záruky, že Evropská unie (EU) se na světové konferenci o klimatu nepřikloní k názoru, že cestou k řešení problémů klimatických změn by mohla být jaderná energie. Konference OSN o klimatických změnách začíná v nizozemském Haagu právě dnes.
 

Mezinárodní ekologické organizace Greenpeace International, Friends of the Earth International, Friends of the Earth Europe a Climate Network Europe tak reagovaly na výrok evropské komisařky pro energetiku a místopředsedkyně EK Loyoly de Palaciové. Komisařka de Palaciová totiž ve středu 8. listopadu ve svém projevu zpochybnila závěry jednání Rady evropských ministrů životního prostředí, které se konalo pouhý den před tím. Zatímco evropští ministři životního prostředí došli k tomu, že EU nebude jadernou energii, coby řešení problému s klimatem, podporovat, komisařka de Palaciová se k jejímu využívání zdaleka tak odmítavě nestaví. "Podle kritérií Kjótského protokolu je jaderná energie "čistá" - to je prostá skutečnost," prohlásila Loyola de Palaciová. Přitom ve společném prohlášení evropských "zelených" ministrů se prezentuje takřka pravý opak: "Postoj EU v tomto ohledu je zcela zřejmý - nikdo nechce snižovat emise skleníkových plynů pomocí štěpné reakce," shodli se v úterý 7. listopadu ministři.

"Žádáme ujištění, že komisařka de Palaciová na haagských jednáních nebude postupovat proti stanovisku EU, které schválila její Rada ministrů životního prostředí," píše se v dopise evropských ekologických organizací.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist