https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-budou-cesi-hlasovat-v-evropskem-parlamentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak budou Češi hlasovat v Evropském parlamentu?

2.6.2004 17:20 | PRAHA (EkoList)
Necelých 14 dní před volbami do Evropského parlamentu zveřejnily ekologické organizace Hnutí DUHA a Zelený kruh výsledky svého předvolebního průzkumu postojů českých politiků v oblasti životního prostředí a ekologické legislativy. Se svojí anketou, složenou z celkem 20-ti otázek, oslovili 8 hlavních kandidujících stran (ODS, ČSSD, US-DEU, KDU-ČSL, KSČM, Stranu zelených, Sdružení nezávislých a Evropských demokratů a Stranu pro otevřenou společnost) a pokusili se tak přiblížit voličům jejich hlavní cíle, se kterými vstupují do nadcházejících voleb.
 

Otázky se týkaly poměrně širokého spektra témat, a to od energetiky, přes Kjótský protokol až např. po zemědělství a geneticky modifikované potraviny. „Statisíce voličů od politiků očekávají, že se začnou ekologickými problémy vážně zabývat. Témata, jako jsou chemikálie ve spotřebním zboží, kvalita potravin, změny podnebí či veřejná doprava, se týkají každodenního života prakticky kohokoli. Politici si už uvědomují, že je nemohou hodit za hlavu. Teď ještě musí proměnit volební sliby ve skutečná hlasování,“ soudí Vojtěch Kotecký, ředitel Hnutí DUHA.

Po zpracování všech odpovědí se ukázalo, že představám ekologických aktivistů pravděpodobně nejvíce odpovídá Strana zelených a Strana pro otevřenou společnost. Obě tyto strany získaly maximální počet bodů a životní prostředí patří evidentně mezi jednu z jejich priorit. Těsně za nimi pak následovali lidovci, US-DEU a ČSSD. Naopak jednoznačně nejhůře se svými odpověďmi dopadla ODS a na druhém místě následovali komunisté. Nízký počet bodů získali především díky svým názorům na ekologickou daňovou reformu, dopravu či čerpání přírodních zdrojů (ODS) a v případě komunistů postoje k energetice. Stejného skóre dosálo i Sdružení nezávislých a Evropských demokratů, kde byl ale výsledek značně zkreslen řadou nezodpovězených dotazů. „Povzbudivé je, že všechny strany hodlají dál snižovat exhalace skleníkových plynů a všechny v podstatě souhlasí s potřebou reformovat pravidla povolování chemikálií, nad kterými se odehraje asi největší ekologická bitva příštího Evropského parlamentu,“ komentoval výsledky Kotecký.

Podrobné výsledky hlasování a přesné znění otázek je možné najít na adrese http://www.hnutiduha.cz/volby/vysledky.html

Poznámka:
Anketa byla rozesílána začátkem ledna, takže nebylo možné zohlednit některé změny, ke kterým od té doby došlo. V anketě nefiguruje hnutí Nezávislí, které má v současné době poměrně vysoké volební preference a namísto Unie liberálních demokratů jsou zde uváděny názory US-DEU.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist