https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-chrani-prirodu-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak chrání přírodu EU?

23.5.2001 15:33 | PRAHA (EkoList)
Projekt Evropské unie "Natura 2000" je propracovaný systém ochrany přírody platný pro všechny členské země a tvoří jeden z pilířů, vedle např. agroenviromentálních programů, na kterých stojí společná ekologická politika. Natura 2000 ještě zdaleka není dobudovaný systém (původně měl být dokončen do roku 2005), nicméně jeho historie není krátká.
 

Natura 2000 v zásadě vychází z výsledků vývoje, kterým prošla ochrana přírody v posledních desetiletích. Od původního konzervačního, pasivního přístupu, kdy se přísnou ochranou každého jedince z ohroženého druhu snažilo zabránit jeho vyhynutí, se upustilo a začal se prosazovat aktivnější přístup. Chránit jedince bez ohledu na prostředí, ve kterém žije, se totiž ukázalo jako neúčinné. Přichází tak nový trend - tzv. ekosystémový přístup. Už nejde jen o to chránit individuální zástupce druhu, ale spojit jejich ochranu s ochranou prostředí, v němž daný ohrožený druh žije. Tím je jak celá jeho populace, ve všech vývojových stádiích, tak také jeho stanoviště (biotopy).

Konkrétně byly tyto myšlenky vtěleny do dvou klíčových směrnic. Směrnice č. 79/409/EEC o ochraně volně žijících ptáků, neboli tzv. směrnice o ptácích, z roku 1979 a do směrnice č. 92/43/EEC o ochraně přírodních stanovišť volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, neboli tzv. směrnice o stanovištích, z roku 1992. Tyto dvě směrnice spolu vytvářejí systém Natura 2000.

Směrnice o ptácích

Směrnice o ptácích chrání celou populaci ohrožených druhů ve všech jejich vývojových stádiích a současně přesně stanovuje rozsah důležitých stanovišť a to, jakým způsobem je zachovat a pečovat o jejich rozmanitost. Základním prostředkem k tomu je, že každý členský stát EU musí zřídit oblasti zvláštní ochrany (Special Protection Areas, SPA) pro 181 ohrožených ptačích druhů, které jsou vyjmenovány v příloze I směrnice o ptácích. Jakkoli třeba některé z těchto druhů v té které členské zemi nežijí nebo ohroženy nejsou (např. třetina z nich se v ČR nikdy nevyskytovala, naproti tomu tu není zahrnuto 66 druhů zvláště chráněných u nás), musí SPA vyhlásit pro všechny uvedené druhy. Jako základní princip tu totiž platí, že pro označení určitého ptačího druhu za ohrožený je rozhodující situace v celé unii a nikoli v jednotlivých členských zemích. Účelem SPA pak není jen přežití ohrožených druhů, ale současně také podle možností zlepšování stavu jejich populací.

Směrnice o stanovištích

Směrnice o ptácích zavedla sice pokrokové principy, nicméně omezila se pouze na opeřence. Proto přichází směrnice o stanovištích. Zásady směrnice o ptácích rozšiřuje zbytek ohrožené přírody, a tak vzniká soustava ochrany přírody Natura 2000. Novinkou tu je ochrana samotných stanovišť už bez vztahu ke konkrétním ohroženým druhům, které by zde žily. V příloze I směrnice je vyjmenováno na 198 typů takových stanovišť (v ČR se z nich vyskytuje 53-55).

Příloha II obsahuje na 220 druhů a poddruhů živočichů, více než 300 taxonů rostlin a 29 druhů mechorostů, pro něž musí členské státy vybudovat zvláštní oblasti ochrany (Special Areas of Conversation, SAC), přičemž se rozlišuje mezi druhy s prioritní ochranou a ostatními. Tentokrát však členské státy mají možnost upravit seznam druhů, pro které vyhlásí SAC, podle svých národních potřeb. Sepíší doplňující seznam a ten předloží Evropské komisi ke schválení. Vyhlášení SAC přitom nevyžaduje vytváření nových kategorií ochrany, ale stačí, když bude požadavek ochrany a rozvoje zajištěn v rámci stávajících národních postupů. V praxi každý členský stát zvolil jinou cestou. Dalším přínosem této směrnice je pružné stanovování podmínek pro život v těchto oblastech. Jde o to, aby lidé, kteří tam také žijí, se s ochranou přírody nejen pasivně smířili, ale přijali ji jako hodnotu kraje, kde žijí, a podíleli se na ní. Ochrana přírody má sice prioritu, ale nemá smysl, pokud ji není možné v praxi prosadit. Je to obecný eproblém evropského enviromentálního zákonodárství, kdy jeho část trvale zůstává pouze na papíře.

Oblasti SAC a SPA dohromady vytvářejí soustavu Natura 2000. Je možné ji označit za nejdokonalejší systém kombinované ochrany druhů a stanovišť na světě. Je nadřazen politickým a ekonomickým vlivům, jeho režim nemusí být sice přísný, zato je důsledný a je budován v kontinentálním měřítku. Proti případnému nerespektování uplatňuje Evropská unie sankce, které mohou činit až stovky tisíc euro denně. Je to ovšem také systém náročný a s jeho plněním mají potíže všechny členské státy EU. Toho času se každý z nich nachází kvůli nedodržování podmínek Natury 2000 před Evropským soudním dvorem.


reklama

 
Ondřej Matějka

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist