https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-drzi-pohromade-hejno-spacku-hlidat-si-souseda-je-malo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak "drží" pohromadě hejno špačků? Hlídat si souseda je málo

23.7.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Každý špaček se v hejnu orientuje podle toho, kolik stínů a světla kolem sebe. Jinými slovy každý špaček kolem sebe „hledá“ jakýsi optimální vzor světla a stínů.
Každý špaček se v hejnu orientuje podle toho, kolik stínů a světla kolem sebe. Jinými slovy každý špaček kolem sebe „hledá“ jakýsi optimální vzor světla a stínů.
Foto | Gail / Flickr
Jak drží pohromadě hejno špačků? Až dosud se mělo za to, že si každý špaček prostě hlídá své nejbližší kolegy. Britským vědcům z University of Warwick se však toto vysvětlení zdálo málo přesvědčivé, protože špaččí hejna čítají často stovky či tisíce jedinců. Hejno špačků dokáže za plné rychlosti měnit směr, aniž by docházelo ke kolizím mezi jednotlivci nebo k rozpadu hejna. Podle britských vědců k tak dokonalé souhře prostě nestačí hlídat si své sousedy. Musí v tom být něco víc.
 

Každý špaček se v hejnu orientuje podle toho, kolik stínů a světla kolem sebe vidí. Jinými slovy každý špaček kolem sebe „hledá“ jakýsi optimální vzor světla a stínů.

„Každý jednotlivec v hejnu vidí před sebou jednak volné průhledy mezi ostatními ptáky a jednak jejich siluety. Tento vzorec světla a stínů se neustále mění a přeskládává,“ říká Daniel Pearce, který výzkum vedl. „Pro vnějšího pozorovatele se velké hejno špačků může jevit jako mírně neprůhledné. Ale to je stav, za kterého jsou členové hejna schopni stále skrz hejno vidět nějaké světlo a mít tak přehled o pozicích ostatních ptáků.“

Zmíněný vzor světla a stínů se dynamicky mění a znovu vzniká, jak se ptáci v hejnu přeskupují a mění směr. Tím se mění i množství světla, které skrz hejno prochází.

Vědci si své pozorování ověřili pomocí počítačového modelu, ve kterém nasimulovali ptačí hejno s tím, že každý člen hejna se snažil dostat do místa v hejnu, ze které měl nejlepší přehled o zbytku hejna. A simulace ukázala předpoklady potvrdila: počítačové ptačí hejno se chovalo jako soudržný celek (viz následující video).

Toto video pak ukazuje skutečné hejno špačků a skutečný útok dravce. Drama začíná v čase 1:35.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist