https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-si-vedou-ceske-biopotraviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak si vedou české biopotraviny?

6.10.1999 12:21 | PRAHA (EkoList)
Biopotraviny jsou produkty ekologického zemědělství. Ekologičtí zemědělci zásadně změnili oproti "konvenčním" své chování v přírodě, mají novou filosofii produkce potravin. Nepoužívají agrochemikálie, netýrají zvířata, pracují v uzavřených cyklech. Nedávná "dioxinová" aféra vzbudila v Evropě velký zájem o jejich výrobky. Jaká je situace u nás?
 

V současné době je v České republice 465 podniků, které obhospodařují 115 tisíc ha zemědělské půdy, což tvoří necelá 3 % celkové výměry zemědělské půdy v Čechách. "Vypadá ta jako velmi příznivé číslo, ale naprostá většina jsou trvalé travní porosty", komentuje situaci Jan Dvorský z Kontroly ekologického zemědělství (KEZ). Tuto organizaci roku 1993 pověřilo Ministerstvo zemědělství kontrolou ekologických zemědělců. Producent ucházející se o certifikační známku se musí podrobit kontrole KEZ, která je pro udělení certifikační známky rozhodující. Samotný akt certifikace přísluší komisi při ministerstvu zemědělství. Certifikát dostane pouze takový zemědělec, který se řídí Metodickým pokynem pro ekologické zemědělství a podrobuje se nezávislé kontrole. Existují tři certifikáty. Zelený obdrží podnik, který ekologicky hospodaří. Hnědý dostane výrobce na určité množství bioproduktů na rok a žlutý certifikát je prodejním osvědčením pro tyto výrobky.

Jelikož je v současné době na trhu mnoho výrobků, které mají označení BIO, ale s ekologickým zemědělstvím nemají nic společné, mají certifikované potraviny speciální logo (viz obrázek). Poslední dva roky je ekologické zemědělství podporováno státem. "Zemědělci dostávají dotace na hektar, což sice podporuje jejich ekologické chování, ale příliš nepodporuje produkci," konstatuje Jan Dvorský. "Trh s biopotravinami je v zemích Evropské unie hitem a my se na něm nejenže nepodílíme, ale dokonce je dovážíme. To mi připadá v našich podmínkách zbytečné."

V naší republice jsou dva svazy PRO-BIO a Libera. Sdružují ekologické zemědělce, zpracovatele a obchodníky. Svazy zajišťují uznání farmy či certifikaci, poradenské služby a propagaci. Mimo jiné také pořádají akce jako jsou Biodožínky a Biojarmarky, které slouží k popularizaci ekologického zemědělství.

Biopotraviny jsou přínosné pro naše zdraví. Při jejich používání není organizmus zatěžován škodlivinami, které pocházejí z konvenčního zemědělství, kde se používá zejména umělých hnojiv a ochranných postřiků. Působení těchto chemikálií na lidský organizmus se může projevit až po letech, škodliviny se ukládají v játrech, či v tukové tkáni.

Lékaři a vědci již dnes nepochybují o souvislostech mezi nadměrným používáním chemikálií a rostoucím výskytem tzv. civilizačních chorob. Používání biopotravin má však také přínos pro ekologii. Snižují zátěž životního prostředí. Půda se nevyčerpává, nezůstávají v ní zbytky umělých hnojiv, snižuje se přísun škodlivých látek do životního prostředí. Produkce biopotravin je místní a proto nedochází k zatěžování transportem.

Ve velkých obchodních sítích se však s biopotravinami nesetkáte, protože jejich produkce je malá a není možné dodávat pravidelně velké množství. Několik malých obchodů má tyto potraviny v sortimentu, ale zatím je stále nejlepší nakupovat přímo u sedláků. Jejich seznam zveřejníme v některém z příštích čísel.


reklama

 
Lucie Domonkošová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist