https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaka-je-uhlikova-stopa-ceskeho-byznysu-podniky-se-ji-moc-nechlubi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaká je uhlíková stopa českého byznysu? Podniky se jí moc nechlubí

20.8.2015 01:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle Viktora Třebického z CI2, o. p. s. je žádoucí, aby se informace o emisích skleníkových plynů staly i v České republice běžnou součástí politiky odpovědných podniků
Podle Viktora Třebického z CI2, o. p. s. je žádoucí, aby se informace o emisích skleníkových plynů staly i v České republice běžnou součástí politiky odpovědných podniků
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pro většinu velkých podniků v České republice zůstává problematika ochrany klimatu okrajovým tématem. Takový je závěr nové zprávy obecně prospěšné společnosti CI2, která vůbec poprvé zmapovala, jak přistupuje 50 nejvýznamnějších společností podnikajících v Česku k zveřejňování informací o svých emisích skleníkových plynů.
 

Na svých webových stránkách a ve svých dokumentech zveřejňuje podle studie tyto údaje o emisích skleníkových plynů pouze třetina podniků. Přibližně polovina z nich se pak na stejném místě zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů. Jedná se především o společnosti se zahraničním vlastníkem. „Co se týká českých společností a stanovení cíle snižování emisí skleníkových plynů, je situace velmi nepříznivá. Zhruba 90 % z nich nemá stanovený cíl snižování emisí skleníkových plynů,“ poukazuje na rozdíl Vladimíra Khajlová z CI2, o. p. s.

Pro analýzu byly vybráno 50 nejvýznamnějších společností dle tržeb za rok 2013 patřících do žebříčku Sdružení CZECH TOP 100. Data pro studii byla sbírána z veřejně dostupných informací na webových stránkách společností, z výročních zpráv, podnikových strategií a politik a dalších zdrojů.

Podle Viktora Třebického z CI2, o. p. s. je žádoucí, aby se informace o emisích skleníkových plynů staly i v České republice běžnou součástí politiky odpovědných podniků. „Na to pak navazuje obdobně důležitý krok, aby si firma stanovila konkrétní cíle snižování emisí skleníkových plynů a tomuto cíli přizpůsobila své investiční plány. Pokud v současnosti většina největších domácích společností své emise nezveřejňuje, těžko očekávat pozitivní posun v ochraně klimatu,“ dodává Viktor Třebický.

V prosinci se v Paříži uskuteční významná globální konference o ochraně klimatu a česká vláda a podniky by podle neziskové organizace neměly stát stranou celosvětového trendu snižování uhlíkové náročnosti podnikání.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist