https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonci-pry-lovi-pro-vedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonci prý loví pro vědu

4.2.2000 18:20 | PRAHA (EkoList)
Dosud největší protestní akci proti lovu velryb si vyžádalo počínání japonských velrybářů v antarktické rezervaci. Již od poloviny prosince 1999 probíhá v Antarktidě, v rezervaci Southern Ocean Sanctuary (Rezervace Jižního oceánu), japonský velrybářský program. Údajně z vědeckých účelů tu velrybářská flotila hodlá ulovit 440 plejtváků malých (Baleanoptera minor). Podle oficiálních japonských vyjádření chtějí prý vědci na základě výzkumu stovek mrtvých těl ohrožených velryb zjistit blíže nespecifikované údaje o "populacích těchto velryb".
 

Podporu japonskému počínání vyslovilo jako jediné Norsko, které má samo velké problémy s dodržováním mezinárodních předpisů o lovu velryb. Velrybářům dělají trvalou společnost aktivisté Greenpeace na lodi Arctic Sunrise. "Lov v této antarktické rezervaci je prostě zakázán, tady žádné výmluvy nepomohou," říká Frank Kamp z Greenpeace International. Jeho slova potvrzuje i stanovisko International Whaling Commission (Mezinárodní velrybářské komise - IWC), která na dodržování mezinárodních pravidel pro lov velryb má dohlížet. IWC se proti japonským aktivitám v Southern Ocean Sanctuary velice ostře postavila.

velryba

Tělo plejtváka malého (Baleanoptera minor) na palubě japonské velrybářské lodi Nisshin Maru ve vodách antarktické rezervace Southern Ocean Sanctuary. Japonci tvrdí, že v chráněných vodách loví z vědeckých důvodů. International Whaling Commission a Greenpeace však upozorňují že zde je rybolov zakázán. Foto: Greenpeace/Cunningham

Ostrý diplomatický protest vyslovily mimo jiné USA, Austrálie, Velká Británie, Argentina, Nový Zéland či Brazílie. Brazilský ministr životního prostředí José Sarney Filho předal protestní nótu japonskému velvyslanci v Brazílii, kde varoval Japonsko, že Brazílie podpoří všechny kroky, vedoucí k přinucení Japonska, aby dodržovalo Konvenci OSN o mořském právu (UNCLOS). Japonská velrybářská výprava je totiž zcela zřejmým prohřeškem proti článkům 65 a 120 UNCLOS.

Německý ministr zahraničí Fischer slíbil, že se zasadí o to, aby se japonské porušení mezinárodních konvencí promítlo do německé zahraniční politiky.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist