https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-temer-zdvojnasobilo-odhad-nakladu-na-havarii-ve-fukusime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko téměř zdvojnásobilo odhad nákladů na havárii ve Fukušimě

9.12.2016 08:39 | TOKIO (ČTK)
Nová prognóza také předpokládá, že odškodné vyplacené v souvislosti s havárií bude činit 7,4 bilionu jenů, zatímco dřívější odhad činil 5,4 bilionu.
Nová prognóza také předpokládá, že odškodné vyplacené v souvislosti s havárií bude činit 7,4 bilionu jenů, zatímco dřívější odhad činil 5,4 bilionu.
Japonská vláda téměř zdvojnásobila odhad nákladů spojených s havárii v jaderné elektrárně Fukušima. Nově počítá s částkou 21,5 bilionu jenů (4,8 bilionu Kč), oznámilo dnes japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.
 

"Prozatím nepředpokládáme, že by se náklady měly dál zvyšovat. Nový vývoj a nepředvídatelné faktory ale mohou vést k jejich nárůstu," upozornilo ministerstvo. V předchozí prognóze z roku 2013 úřad náklady odhadoval na 11 bilionů jenů.

Nová prognóza také předpokládá, že odškodné vyplacené v souvislosti s havárií bude činit 7,4 bilionu jenů, zatímco dřívější odhad činil 5,4 bilionu. Náklady na dekontaminaci a vyřazení elektrárny z provozu by měly dosáhnout 12 bilionů jenů, místo dříve očekávaných 4,5 bilionu, uvedla agentura Reuters.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení o síle devíti stupňů, po kterém následovala vlna cunami. O život tehdy přišlo více než 15.000 lidí. Kvůli havárii a úniku radiace muselo být evakuováno 160.000 lidí, mnozí už se zřejmě nebudou moci do svých domovů nikdy vrátit. Neštěstí bylo největší nukleární katastrofou od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist