https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-v-bonnu-ziskalo-quotfosilii-dnequot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko v Bonnu získalo "Fosílii dne"

18.7.2001 14:30 | BONN (EkoList)
Japonsko se včera v Bonnu stalo držitelem ceny "Fosílie dne" (The Fossil of the Day), kterou uděluje celosvětová síť ekologických organizací Climate Action Network za "nejhorší přínos" světovým jednáním o boji proti změnám klimatu. V Bonnu právě probíhá neformální část pokračování 6. zasedání stran Rámcové dohody OSN o klimatických změnách (COP6-2 UNFCCC).
 

"Japonský premiér prohlásil, že jeho země nebude ratifikovat Kjótský protokol dříve než po podzimních parlamentních volbách. Přitom ale Japonsko apelovalo na ostatní delegace v Bonnu, aby svojí 'flexibilitou' přispěly k úspěchu jednání. My se ptáme: Fajn. A proč ne vy sami, proč jen ostatní?," vysvětlila důvod, proč včerejší "Fosílii dne" dostalo právě Japonsko, Roda Verheyenová z ekologické organizace Přátelé Země (Friends of the Earth). Prvním držitelem ceny se za pondělí staly Spojené státy za svůj odmítavý postoj ke Kjótskému protokolu.

Koalici Climate Action Network (CAN) tvoří spolu s Friends of the Earth organizace jako Greenpeace, WWF a více než 300 dalších ekologických organizací z celého světa. CAN uděluje cenu "Fosílie dne" na každém summitu UNFCCC od 5. zasedání (COP5), které se konalo také v Bonnu v říjnu 1999. "Fosílii dne" dostane některá z delegací každý den trvání konference a za celou konferenci je pak z nominovaných vybrán držitel "Fosílie roku". Ze zasedání v Haagu v listopadu 2000, kde se konala první část COP6, vyšla "vítězně" Kanada, následovaná těsně Japonskem a USA.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist