https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaromir-schling-chce-opet-zrusit-ministerstvo-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaromír Schling chce opět zrušit ministerstvo životního prostředí

22.10.2003 12:48 | PRAHA (EkoList)
Poslanci se včera předháněli v návrzích, jak omezit účast veřejnosti na ochraně přírody (víc viz zde). Bývalý ministr dopravy Jaromír Schling je ale trumfl a podobně jako před dvěma lety navrhl zrušit ministerstvo životního prostředí (MŽP).
 

V rozpravě k návrhu na změnu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí poslanec ČSSD Jaromír Schling ministerstvo nejdřív označil za "zemského škůdce". "Škody, které jsou způsobovány nejrůznějšími průtahy a zabraňováním realizace již jednou schválených koncepcí, jsou takové, že způsobují nesmírné škody hospodářské a ztráty na životech a zdraví občanů," pokračoval Schling na adresu ministerstva. Poté prohlásil, že by mohl uvést řadu konkrétních příkladů, neuvedl ale ani jeden. Svůj výstup zakončil slovy: "Ostatně soudím, že ministerstvo životního prostředí má být zrušeno. Chraňme přírodu, nikoli ministerstvo životního prostředí."

Na Schlingův projev ihned zareagoval Jaromír Kohlíček z KSČM. "Pane předsedající, chtěl bych vás požádat, abyste sdělil kolegovi Jaromíru Schlingovi, že jeho přihláška do soutěže "Ropák roku" byla právě zaregistrována," řekl Kohlíček k Janu Kasalovi (KDU-ČSL), který rozpravu řídil.

Reakce se pak Jaromír Schling dočkal ještě z úst Miloše Kužvarta (ČSSD), který vyzval k věcnější debatě nad návrhem. Ostřeji se přidal ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). "Vzhledem k tomu, že už mu vous prokvétá šedinami, měl by kolega Schling víc vážit svá slova a zaměřit se spíš na kvalitnější práci úředníků státní správy a samosprávy, protože zdaleka ne všechny průtahy, které mají dnes dopravní stavby, byly způsobeny naším resortem," prohlásil Ambrozek s tím, že chápe Schlingovu frustraci.

Po rozpravě byl návrh zákona, v němž se objevuje i omezení pravomoci MŽP posuzovat vliv vládních koncepcí na životní prostředí, vrácen k projednání výborům.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist