https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jatka-prestanou-vykupovat-nutne-porazene-kravy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jatka přestanou vykupovat nutně poražené krávy

23.10.2001 14:14 | PRAHA (ČIA)
Zpracovatelé zřejmě v budoucnosti přestanou od zemědělců vykupovat nutně poražené krávy starší 30 měsíců. Důvodem je, jak dnes v rozhovoru pro ČIA uvedl ředitel Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Koberna, současné znění vyhlášky 287/1999 Sb., o veterinárních požadavcích na živočišné produkty.
 

Vyhláška totiž stanovuje, že nutně poražené krávy nad 30 měsíců věku musí být kafilerně zlikvidovány, náklady má ale hradit zpracovatel. To se PK nelíbí, neboť podle komory působí na každých jatkách veterinář, který je oprávněn posoudit další použití suroviny, například k výrobě krmiv pro zvířata. "Když nebudou moci zpracovatelé použít tuto surovinu do svých výrobků, přestanou zřejmě sanitní jatky taková zvířata vykupovat," zdůraznil Koberna.

Český svaz zpracovatelů masa o tomto problému v pondělí 22. října jednal s náměstkem ministra zemědělství Lubomírem Konšelem, zásadní změny ale zřejmě nelze očekávat. Povinnost likvidace masa z krav starších 30 měsíců totiž prosazuje ministerstvo zemědělství i přes odmítavý názor Státní veterinární správy ČR (SVS), která považuje podle svého tiskového mluvčího Josefa Dubna zmíněné znění vyhlášky "za těžko odborně zdůvodnitelné". "SVS nicméně postoj ministerstva respektuje," konstatoval Duben.

Od povinnosti likvidovat maso starých krav si podle Koberny původně zemědělci slibovali nárůst cen jatečného skotu. Skutečným výsledkem ale bude nejspíš to, že nebudou mít tato zvířata komu prodat. Znění vyhlášky je tak proti zájmům zpracovatelů, pro které znamená vyšší náklady, tak proti zájmům zemědělců, kterým se sníží odbyt v jedné z kategorií jatečného skotu, a navíc nemá odborné opodstatnění.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist