https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-dukovany-vyprodukovala-rekordni-mnozstvi-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JE Dukovany vyprodukovala rekordní množství energie

1.2.2001 10:19 | DUKOVANY (ČIA)
Rekordních 13,558 mld. kilowatthodin elektřiny vyprodukovala v loňském roce Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) na Třebíčsku. "Rok 2000 patří i v řadě dalších ohledů k nejúspěšnějším v historii elektrárny, a to i v evropském kontextu, tedy při srovnání s jadernými elektrárnami zemí Evropské unie," uvedl pro ČIA mluvčí elektrárny Petr Spilka.
 

Dukovanská elektrárna je podle něj zařízením, které řadou parametrů předčí průměrné hodnoty dosahované v zemích Evropské unie, což podporují i data Světového sdružení jaderných provozovatelů (WANO).

"Vedle bezpečnosti je důležitým prvkem v provozu i dobrá konkurenceschopnost, kterou se daří držet i přes řadu investic do obnovy a bezpečnosti některých starších systémů elektrárny," dodal mluvčí. Investice na čtyřech výrobních blocích podle Spilky probíhají bez zbytečného prodlužování délky odstávek pro výměnu paliva a revizi zařízení.

Nejrozsáhlejší investicí v budoucím desetiletí je záměna systému kontroly a řízení, která by měla být u všech bloků dokončena do roku 2010. Pro značný rozsah s tím spojených prací nebude patrně v průběhu této záměny možné další zkracování odstávek. "Proto se v těchto letech neočekává zvyšování výroby elektřiny ani překonání letošní rekordní výroby," dodal mluvčí dukovanské elektrárny Petr Spilka.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist