https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-temelin-dosahla-plneho-vykonu-reaktoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JE Temelín dosáhla plného výkonu reaktoru

11.1.2002 08:29 | PRAHA/TEMELÍN (ČIA)
Souhlas Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ke zvýšení výkonu reaktoru na 100 procent ve čtvrtek v 19:25 hodin obdržela Jaderná elektrárna Temelín. Blok tak vstoupil do závěrečné etapy energetického spouštění. ČIA to dnes oznámil tiskový mluvčí JE Temelín Milan Nebesář.
 

Ve 20:30 hodin bylo zahájeno postupné zvyšování výkonu reaktoru z 90 na 95 procent. Zde byla provedena řada měření podle programu energetického spouštění. Noční směna, po splnění předepsaných zkoušek, zvýšila povoleným trendem výkon reaktoru na 100 procent. Plného výkonu reaktoru bylo dosaženo dnes ve 3:44 hodiny a výkon generátoru přitom poprvé dosáhl 1002 MW. Reaktor byl provozním personálem stabilizován na výkonové hladině 100 procent. Výkon turbosoustrojí se na této hladině pohybuje kolem 1000 MW a pracovníci elektrárny začali plnit zkoušky dle programu této etapy energetického spouštění. Ostatní systémy prvního bloku pracují podle předpokladů v rámci režimu 1.

Etapa energetického spouštění s výkonem reaktoru do 100 procent je plánována na tři týdny a personál elektrárny v ní realizuje 312 zkoušek. Po skončení této etapy je plánována asi dvou až třítýdenní odstávka bloku, při které budou provedeny připravené revizní práce po ukončení energetického spouštění. Po jejich provedení následuje tzv. komplexní vyzkoušení bloku. Při něm bude v průběhu 144hodinového průkazného chodu v blízkosti nominálního výkonu dodavateli prokazována provozuschopnost, kvalita, spolehlivost zařízení bloku a jeho schopnost k přechodu do následného zkušebního provozu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist