https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-temelin-uz-zasobuje-teplem-mesto-tyn-nad-vltavou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JE Temelín už zásobuje teplem město Týn nad Vltavou

31.1.2002 11:40 | TEMELÍN (ČIA)
Nejen všechny objekty elektrárny, ale také město Týn nad Vltavou zásobuje nyní teplem v rámci zkoušek na blokové výměníkové stanici 1. blok Jaderné elektrárny Temelín (JETE). "Mezitím probíhají zkoušky regulace teploty v ohřívačích topné vody," upřesnil tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Jak dnes potvrdil ČIA, elektrárna stále nemá k dispozici opravené armatury od německého výrobce a nemůže tak provádět klíčové dynamické testy.
 

Dodal, že pokud německý výrobce armatury nedokáže opravit, bude nutné přistoupit k jejich výměně. Poté by technici JETE zřejmě provedli plánovanou třítýdenní odstávku bloku ještě před dynamickými testy. Reaktor je již přes týden stabilizován na 100 procentech výkonu, přičemž výkon turbosoustrojí se pohybuje v rozmezí 990 až 1000 MW. Technici také kontrolují těsnost hermetických kabelových průchodek ochranné obálky a připravují kontrolu hladin v chladicích nádržích technické vody.

Spoždění nabírá i proces zavážení jaderného paliva do 2. bloku JETE. Zatímco na počátku roku předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová předpokládala, že palivo by v reaktoru mělo být na přelomu ledna a února, nyní odhad posunula na konec února v případě, že SÚJB nebude požadovat opakování některých testů. Důvodem zdržení je především zdlouhavé předávání dokumentace k temelínskému turbosoustrojí, jehož výrobcem je Škoda Praha. "Není to otázka dnů," uvedl dnes Nebesář.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist