https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-temelin-zopakuje-nepovedeny-test
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

JE Temelín zopakuje nepovedený test

20.12.2001 12:48 | TEMELÍN (ČIA)
Poslední zkouškou v rámci etapy testování na 75 procentech výkonu reaktoru jaderné elektrárny Temelín (JETE) bude zopakování výpadku jednoho ze dvou aktivních turbonapájecích čerpadel. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí JETE Milana Nebesář.
 

Při posledních pokusu skončil tento test neplánovaných výpadkem celého bloku. Cílem zkoušky je, aby kontrolní systém automaticky zreguloval výkon na poloviční hodnotu. Na začátku etapy zkoušek na 75 procentech plánovali zaměstnanci Temelína její dokončení kolem 7. prosince, ovšem kvůli výpadku bloku a dalším problémům nabral tento harmonogram nejméně 14denní zpoždění. Do zahájení zkušebního komerčního provozu zbývá provést testování na 90 a 100 procentech a zkoušku trvalého 100procentního zatížení reaktoru.

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr přislíbil, že pokud nebude první blok Temelína uveden do komerčního provozu do konce února roku 2002, odstoupí ze své funkce. Rezignaci ale hodlá stejně podat již kvůli zpoždění na druhém bloku JETE, kam nebude jaderné palivo zavezeno ve slíbeném termínu do konce roku. Všeobecné se očekává, že premiér Miloš Zeman Grégrovu demisi začátkem roku nepřijme.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist